U bent hier

Dagboek: Volg de rivier - dag 3

 

Wat voorafging:

 

Opnieuw is het vertrekken geblazen aan de oranje containers. Nu gaat het de tegenovergestelde richting uit. We rijden een drukke weg naar beneden en passeren het vroegere hoofdkwartier van de Union AG voor Mijnbouw. Boven de Dorische zuilen van het gebouw prijkt de slogan 'Es lobt den Mann die Arbeit und die Tat'. Een Koreaanse kunstenaar paste de slogan aan en zette op een postkaartje 'Es lobt die Frau und die Tat'. Een beetje verder duiken we een rustigere weg in die de rivier volgt. Dit deel is gedenaturiert en je ziet hoe de natuur bloeit en groeit langs de oevers van de rivier.

 

Zur kleinen Weile - raumlabor (c) Roman Mensing/Emscherkunst

Zur kleinen Weile - raumlabor © Roman Mensing/Emscherkunst

 

Een eerste halte is een gigantische rotsblok, een kunstwerk van het kunstenaarscollectief  Raumlabor. Het is een tien meter hoge kunstmatige rots met een toegangsholte erin. De binnenkant van de rots is helemaal met goud geschilderd en glad gepolijst. Het heeft Anish Kapoor-allures en vooral de lichtinval via het ronde gat bovenaan de rots is intrigerend.

 

An expedition at lake Phoenix See in context of “ARCA” by Stracke & Seibt, (c) Roman Mensing/Emscherkunst

Gestrande boot -  Stracke & Seibt, © Roman Mensing/Emscherkunst

 

Een beetje verder ligt een schijnbaar gestrande zeilboot. Omdat het nog zo vroeg is, vraagt de kunstenaar van dienst of we hem niet kunnen helpen om de toegangsladder goed te krijgen. Dat weegt blijkbaar nogal veel voor een man alleen. De gestrande boot is een werk van Clea Stracke en Verena Seibt. Gedurende het festival verschijnt hij op verschillende locaties.

 

Observer” from “Spirits of the Emscher Valley” by Lucy + Jorge Orta, (c) Roman Mensing/Emscherkunst

Observer, uit 'Spirits of the Emscher Valley' - Lucy + Jorge Orta © Roman Mensing/Emscherkunst

 

We rijden verder tot aan de Hansa kokerij: een gigantisch industrieel monument waar tot 1992 nog tonnen kool passeerden. Daar botsen we opnieuw op een aluminium beeld van Studio Orta en op een video in de oude waszaal van de mijners. De originele instructies hangen er nog, ook in het Grieks.

 

Gesellschaft für Amateur-Ornithologen” by Mark Dion, (c) Roman Mensing, Emscherkunst

Society of Amateur Ornithologists - Mark Dion  ©  Roman Mensing / Emscherkunst

 

De tocht gaat alsmaar verder van Dordmund tot één van de meer indrukwekkende locaties: het  Hochwasserrückhaltebecken. Zoals de naam het zegt is dit een plek met een groot stormbekken waar de natuur ondertussen rustig kan gedijen. Het is een ideale locatie om vogels te spotten en dus ook voor kunstenaar Mark Dion met een amusante installatie Society of Amateur Ornithologists. Dit is een gigantische gastank die binnenin helemaal is omgebouwd tot uitkijkpost voor vogelliefhebbers. De inrichting is gebaseerd op de typische Engelse gentlemans Club en de hele installatie ademt de sfeer uit van Sherlock Holmes met alle nodige attributen, zoals wandelstokken, de juiste pennen, papier tot zelfs whisky om de wachttijd door te komen.

 

Warten auf den Fluss - Observatorium  © Roman Mensing/Emscherkunst

Warten auf den Fluss - Observatorium  © Roman Mensing/Emscherkunst

 

De volgende stop is een installatie van Observatorium, bestaande uit vier Nederlanders. Die maakte aan de kruising van de Emscherrivier en het Rhein-Herne-kanaal een installatie bestaande uit een reeks modules van hout waarin je kan leven. Er is een keuken, badkamer en enkele slaapkamers die je kan huren.  We rijden nog een stuk verder, maar besluiten dan terug te gaan. Het weer voorspelt weinig goeds en we kunnen de rest nog gedeeltelijk met de auto doen. 

 

Artikelfoto: Waste Water Fountain - by SUPERFLEX © Roman Mensing/Emscherkunst

 

Zoom Lebron XIV 14