Het is maar weinig bekend dat in een gedeelte van de oude suikerfabriek bij Halfweg, aan de spoorlijn Amsterdam-Haarlem, een van de fraaie voorbeelden van een 17de eeuws openbaar gebouw geïncorporeerd is. In de jaren zestig van de vorige eeuw deelde het huis Zwanenburg het lot van zoveel bouwwerken, die door de veranderingen in de politieke of juridische structuur van dit land, als nutteloze monumenten ontmanteld of afgebroken werden. Beroofd van zijn fraaie interieurs, waaronder de schoorsteen met het hier te bespreken schilderij van Cesar van Everdingen, en een deel van zijn gevels is het nog maar een zwakke afspiegeling van zijn oorspronkelijke luister.
Van 1645 af bouwde Pieter Post, vermaard architect van Frederik Hendrik, in opdracht van het Hoogheemraadschap van Rijnland, dat ook al een vestiging in Leiden bezat en nog heeft, nabij Halfweg een nieuw Gemeenlandshuis. In dat openbaar gebouw hield men de periodieke vergaderingen van dit college, dat de waterhuishouding in het zogeheten gebied van Rijnland onder zijn hoede had.
In de waterrijke gebieden in het westen van ons land werd tot aan de 13de eeuw nog nauwelijks georganiseerd opgetreden tegen de herhaaldelijk terugkerende springvloeden en overstromingen. Toenterdijd viel de zorg voor de waterhuishouding onder het gezag van de landsheer. Die kon naar eigen goeddunken de werkzaamheden aan bedijkingen, oeverbeschoeiingen of sluisbeheer al dan niet laten uitvoeren of delegeren. De rechtspositie van de openbare lichamen, die zich in de loop der tijden plaatselijk met het waterbeheer gingen belasten, was ten opzichte van de landsheer onduidelijk. Toen op instigatie van graaf Willem II van Holland ter bescherming van zijn Hollandse gebieden de Zwammerdam opgeworpen werd, had dit grote overstromingen in het Sticht Utrecht tot gevolg. In 1254 handelde de graaf opnieuw op eigen initiatief toen hij de stad Haarlem toestemming gaf om in de Spaarndam een schutsluis te laten aanleggen.
Onder druk van de zogeheten gemenelandsraadslieden - waterdeskundigen - van Rijnland, verbond Willem II zich in een handvest om nooit meer zonder overleg te plegen met het Hoogheemraadschap, sluizen in Zwammer- of Spaarndam te laten aanbrengen. Het handvest dat in 1255 op een perkamenten charter geschreven deze afspraak bezegelde bevindt zich als oudste document in het Leidse archief van het Hoogheemraadschap. Van toen af aan grondvestte het zijn erkenning en al zijn later handelen op dit privilege. Het was de reden om in 1655 bij het vierhonderdjarig bestaan van het handvest dit historisch gebeuren door Cesar Bovetius van Everdingen in een schilderij te laten vereeuwigen