Familiegeluk in het Red Star Line

Sta versteld van de rijke geschiedenis, ondernemingszin en ongeëvenaarde arbeidsethiek van de Chinese gemeenschap in Antwerpen en in de wereld, door unieke kunstwerken en intrigerende familieverhalen.

De Chinese gemeenschap in Antwerpen is een van de oudste en grootste in België. Ze speelt een belangrijke rol in het lokale bedrijfsleven en culturele leven van de stad. In de buurt van het Centraal Station, aan de Van Wesenbekestraat vind je tal van Chinese restaurants, supermarkten en culturele centra.

In de tijdelijke expo Familiegeluk wordt deze gemeenschap, en in het bijzonder de Chinese ondernemers in de Antwerpse horeca, in de kijker geplaatst. Een samenwerking met gastcurator Ching Lin Pang (antropoloog, UAntwerpen, KULeuven).

De tentoonstelling Familiegeluk vertelt het verhaal van drie Chinese pioniersfamilies en hun restaurants, waaronder de familie van gastcurator Ching Lin Pang zelf. Deze families introduceerden België vanaf de jaren 1950 met de niet-Westerse keuken en speelden een cruciale rol in de lokale horeca. Bezoekers maken kennis met de families via hun persoonlijke archieven, hun getuigenissen en via nieuw werk van fotograaf Vincen Beeckman.

Familiegeluk, een titel met vele lagen

De titel van de expo heeft verschillende betekenislagen. Hij refereert aan:

  • Het belang van de sociaaleconomische relaties onder de leden van één Chinees gezin over de generaties heen.
  • De sociale rol die het Chinese restaurant is gaan vervullen in Antwerpen als 'familierestaurant' voor Vlaamse klanten, eveneens over de generaties heen.
  • Een specifiek gerecht uit de Zuid-Chinese keuken met deze naam. Het is een wokgerecht met veel ingrediënten zoals vlees, vis, tofu en diverse groenten. Door de weelde aan ingrediënten vindt elk lid van de familie er zijn gading in. Geluk voor elk lid van de familie dus.
Hedendaagse kunstenaars

Het verhaal van drie Chinese restaurantfamilies aan de hand van interviews en documenten uit het familiearchief komen aan bod. Fotograaf Vincen Beeckman brengt de families en hun restaurants in beeld.

Maar de nauwe band tussen Chinese ondernemers en horeca beperkt zich uiteraard niet enkel tot Antwerpen. In de expo komt ook werk van de Chinees-Belgische kunstenaars Sarah Yu Zeebroek, Atang en Yingda Dong aan bod. Visueel artieste Von Hyin Kolk uit New York gaat met haar werken in op de spanningen en eigenaardigheden van haar multiculturele bestaan. In haar werk put ze uit haar ervaringen als dochter van Chinees-Amerikaanse immigranten.