Van zaterdag 19 oktober tot en met zondag 26 januari ontdek je in het Jakob Smitsmuseum het werk van War Van Overstraeten in de expo Terug naar de Kempen: War Van Overstraeten (1891 - 1981). Van Overstraeten bezocht Jakob Smits in 1912. Het bezoek maakte een blijvende indruk op hem. Linken met het werk van Smits zijn dan ook nooit ver weg. Zo stralen de werken van Van Overstraeten een mystieke, sobere sfeer uit - vergelijkbaar met die van Smits.
Geen schilder weet de stilte zo tastbaar te maken als War Van Overstraeten. Geen enkel storend geluid, geen hoogten en laagten: elk schilderij vormt een perfect tonalistisch geheel. Zoiets kan niet uitsluitend op een aristocratisch en schroomvallig palet zijn oorsprong vinden. War Van Overstraeten is een edelsmid in de schilderkunst. Een meester van het animisme.
Link met Jakob Smits
War Van Overstraeten werd geboren in Oost-Vlaanderen, maar zijn familie verhuisde al snel naar Lommel. Frans Willems, een schoolmeester uit ’t Rauw, ontdekte zijn tekentalent en moedigde hem aan om door te zetten. Hij werd actief in socialistische kringen en groeide uit tot een radicale voorvechter van arbeidersrechten. Hij was een van de oprichters van de Communistische Partij van België en werd in 1924 de eerste marxistische volksvertegenwoordiger. Zijn idealisme bracht hem opverschillende plaatsen in Europa, maar ook in conflict met de gevestigde orde.
Ondanks zijn vele omzwervingen in Brussel, Luik en Spanje is Van Overstraeten altijd een beetje met de Kempen verbonden gebleven. In 1912 bezocht hij Jakob Smits in het Malvinahof in het gezelschap van Rik Wouters en een jonge Franse schilder Abel Gerbaud.
Zijn stijl is ontegensprekelijk verbonden met die van Jakob Smits. In deze expo ontmoeten beide schilders elkaar opnieuw, in het Jakob Smitsmuseum.
Afbeelding: War van Overstraeten, Landschap, Inv. 6207, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel / foto : KIK, Brussel © SABAM, Belgium