Gent, Moskee Eyüp Sultan

Gent, Moskee Eyüp Sultan

Op het einde van de jaren 1960 opent de eerste moskee in Vlaanderen haar deuren. De groeiende groep moslims verlangt ernaar haar geloof in gemeenschap te kunnen beleven. In 1974, vandaag vijftig jaar geleden, wordt de islam erkend als eredienst in België. 

Intussen zijn er een tweehonderdtal moskeeën in Vlaanderen. Soms zijn ze aan de buitenzijde herkenbaar door de aanwezigheid van islamitische symbolen, maar vaker kan je ze in het straatbeeld nauwelijks onderscheiden. Achter die gevels krijgt een verrassend divers moskeeleven vorm. 

Moskeeën zijn geworteld in verschillende culturele tradities én bovendien zijn ze meer dan gebedshuizen. Ze spelen een rol bij overgangsrituelen, bieden ruimte voor educatieve activiteiten en zijn plaatsen waar culturele tradities worden doorgegeven. Net door die veelheid aan functies vormen moskeeën bovenal een thuis voor veel moslims: een plek van ontmoeting en een veilige haven. 

De tentoonstelling Hilāl laat u kennismaken met deze recente geschiedenis en duidt een onderbelicht aspect van het religieuze landschap in Vlaanderen. 

Naar aanleiding van de expo publiceerde KADOC samen met FARO De moskee - Mensen, geloof en erfgoed.

De moskee - Mensen, geloof en erfgoed 

Een moskee is veel meer dan de plaats waar moslims samenkomen voor gebed. Ze is de kern van het islamitische gemeenschapsleven, waar gedeelde normen en waarden worden gekoesterd. Ze is een plaats van ontmoeting en verbinding. 

De moskee - Mensen, geloof en erfgoed, een publicatie van KADOC in samenwerking met FARO, toont de rijkdom en de gelaagdheid van het moskeeleven in Vlaanderen en Brussel. Aan de hand van zorgvuldig geselecteerde foto’s, ondersteund door begeleidende teksten en getuigenissen, biedt dit boek een veelzijdig beeld van tradities, rituelen, ambachten, vieringen en andere betekenisvolle momenten die verbonden zijn met de moskeeën en hun gemeenschappen. Het omvat reflecties op hun erfgoed en schetst hun geschiedenis in Europa en Vlaanderen. 

Het boek nodigt uit om kennis te maken met de verscheidenheid van het erfgoed, de geloofsgemeenschappen en de belangrijke rol die moskeeën als religieuze en sociaal-culturele centra spelen in het samenbrengen van mensen over generaties, nationale grenzen en culturen heen. Elk object, elke feestdag en elke gebedshouding draagt immers een persoonlijk verhaal in zich.