Met de thematentoonstellingen wordt de museumbezoeker warm gemaakt voor het erfgoedgebeuren en geïnspireerd om meer te weten te komen over het erfgoedverleden.
Rond de eeuwwisseling werkten in groot-Bornem meer dan 4.000 mandenvlechters die de stiel aanleerden van vader op zoon. Maak kennis met nieuwe vlechttechnieken en materialen in de tentoonstelling Gevlochten dieren en vogels in De Zilverreiger.
Met de thematentoonstelling Exotisch Gevlochten die reeds loopt sinds 2012 wordt de bezoeker geprikkeld door niet alleen vlechtmaterialen uit Azië en Afrika maar ook uit Amerika, aan bod te laten komen. Van bamboe, rotan, raffia, bananenblad, waterhyacint en sisal, het productieproces van plant tot vlechtmateriaal wordt in deze tentoonstelling haarfijn uitgelegd.
U wordt wegwijs gemaakt in de wondere wereld van de gevlochten materialen en de link die deze hebben met cultuur, economie en sociaal heden, verleden en toekomst zal u ook duidelijk worden.
Vlechten met verschillende materialen? We kunnen er nog dagelijks van leren. Dat leren toont zich ook in de nieuwe technieken en materialen. Misschien wel de bekendste naam hier is die van Lloyd Loom. Dit niet natuurlijke materiaal, om precies te zijn papier versterkt met ijzerdraad draagt de naam van haar uitvinder: Marschall Lloyd.
De man was een Fordist avant la lettre maar was misschien wel ook een van de eersten die gebruik maakte van de nieuwe economische realiteit. Marshall Lloyd verkocht de rechten op zijn uitvinding die voortaan de naam Lloyd Loom zou dragen. Wie heeft er nu niet zo een zetel of stoel?
Een zetel of stoel gelvochten op de wijze Lloyd, dat betekent Lloyd Loom eigenlijk.