Het MAS eert de vijfenzeventigste verjaardag van vzw Vrienden van het Nationeel Scheepvaartmuseum met ‘Alle hens aan dek’. Hun passie voor scheepvaart is het onderwerp van een nieuwe presentatie in het Kijkdepot. Tegelijk is de tentoonstelling de eerste die gebruikt maakt van de diensten van het Vlaams Instituut voor Archivering.

De collectie van de vzw Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum is het indrukwekkende resultaat van vijfenzeventig jaar noest verzamelen. Sinds hun oprichting in 1939 streven zij naar het levend houden van scheepvaarterfgoed.

In de vaste collectie op de verdieping Wereldhaven getuigen de objecten van de Vrienden van hun jarenlange mecenaat. Aangezien de haven en de stroom een essentieel onderdeel zijn van het MAS, zijn die objecten van onmisbaar belang voor het museum. De objecten dragen het logo van de vereniging. In het Kijkdepot staat hun collectie nu nog eens extra in de kijker. Scheepsmodellen, kompassen, kwadranten, tatoeages en zeemansknopen geven een beeld van hun rijke collectie.

Daarbij gaat het niet enkel om voorwerpen die de scheepsvaargeschiedenis levend houden, maar is er evenveel aandacht voor het niet tastbare erfgoed. De vele overgeleverde verhalen geven de voorwerpen via filmpjes en getuigenissen een diepmenselijke betekenis en brengen een belangrijk deel zeevaartgeschiedenis tot leven.

Varend erfgoed

Het belang van digitalisering

Tegelijk is de tentoonstelling ‘Alle hens aan dek’ de eerste tentoonstelling die gebruikt maakt van het archiefmateriaal dat door het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) werd gedigitaliseerd. De opstelling bevat  twee audiofragmenten die tijdens het instituut tijdens hun pioniersfase van dit instituut hebben gedigitaliseerd: een interview met tatoeëerder Joe Pancho en een gesprek met de bemanning van de OMOO. Dit zeilschip zeilde  in 1952 de wereld rond.

Het hergebruik van dit materiaal toont hoe waardevol het is audiovisueel erfgoed consequent te digitaliseren. Zo gaat dit fragiel materiaal niet verloren en kunnen we het inzetten om onze audiovisuele erfenis veilig te stellen. Het VIAA digitaliseert en ontsluit audiovisueel materiaal, foto’s en documenten en werd in december 2012 opgericht door de Vlaamse Regering.