Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Rolstoelgebruiker
Standbeeld pater Verbiest

Het bronzen Verbieststandbeeld bevindt zich aan de voet van de Onze Lieve Vrouwkerk op de Markt van Pittem. Het werd opgericht door het Verbiestcomité in 1910. Tijdens de WOI en WOII werd het monument verborgen, om het te beschermen tegen de bronshonger van de Duitse bezetter. Het indrukwekkend standbeeld stelt Verbiest voor als Chinees mandarijn, rustend in een versierde zetel. Hij steunt zijn hoofd op de rechterhand en wijst met de linkerhand naar de hemelglobe. Daarbij liggen kruisbeeld en enkele boeken.

Ter nagedachtenis van de bekende pater Ferdinand Verbiest (1623-1688) opende in 2010 het Bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest. In 2023 kreeg het bezoekerscentrum een heropfrissing ter ere van de 400ste verjaardag. Het bezoekerscentrum staat nu bekend als het Ferdinand Verbiest Experience Center. Ferdinand Verbiest was een missionaris, astronoom, ingenieur en diplomaat. Hij studeerde in Leuven en Mechelen en trok daarna naar Rome en Sevilla om theologie te studeren. In 1641 trad hij in de Jezuïetenorde en reisde als missionaris naar China. Daar bouwde hij aan de uitrusting van het Oude observatorium in Peking, dat je nu nog steeds kan bezoeken. Ferdinand Verbiest was mee verantwoordelijk voor de wijziging van de Chinese kalender, die gebaseerd was op zijn sterrenkundige waarnemingen. Hij vervulde in China een belangrijke rol aan het keizerlijk hof en werd er mandarijn. In 1688 overleed Ferdinand Verbiest in Beijng en kreeg er een staatsbegrafenis. 

Zijn levensverhaal kan je op een originele en interactieve manier ontdekken in het Ferdinand Verbiest Experience Center (Markt 1) Pittem. Naast het verhaal van Verbiest is er ook een toeristisch infopunt met informatie over Pittem, de regio en het Brugse Ommeland.