Op 2 december sloot het Afrikamuseum in Tervuren voor drie jaar haar deuren. Een grondige renovatie voor het museum dat drie jaar geleden zijn 100 jarig jubileum vierde was broodnodig. Tot 2016 zijn de Afrikaanse schatten niet toegankelijk voor het grote publiek. Daarom nodigt directeur Guido Gryseels iedereen uit voor het gratis slotweekend. En de olifant, die zal er ook zijn.

Het Afrikamuseum, officieel het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, werd opgericht in 1898 als Congomuseum door koning Leopold II. De verzameling koloniale schatten breidde snel uit zodat er in 1910 een nieuwe prestigieus gebouw verscheen in Tervuren.

In het begin was dit vooral een plaats waar kinderen konden bijleren over de waardevolle Belgische kolonie. Later – na de onafhankelijkheid van Congo – veranderde  een museum in een onderzoeksinstituut voor het hele Midden-Afrikaanse gebied. Door samenwerkingen met lokale instellingen werkt het KMMA tot op vandaag aan de duurzame ontwikkeling van de regio.

OKV besteedde in het verleden al aandacht aan het KMMA. Zo verscheen er in 2010, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan, een themanummer rond Afrikaanse kunst en architectuur. Naast een bespreking van de collectie van het KMMA gaat OKV hier dieper in op het architecturale erfgoed van onze voormalige kolonie. Dit themanummer, geschreven door Sabine Cornelis en Christine Dupont, vindt u terug in ons archief.

Afrikamuseum

Een broodnodige renovatie…

Er staat veel op de planning voor de komende jaren. Het gebouw wordt volledig gemoderniseerd, maar de befaamde houten vitrines worden gelukkig behouden. Ook staat een nieuwe museuminrichting op het lijstje, zodat ze een groter deel van de collectie kunnen tentoonstellen. Door de herinrichting van het interieur hoopt de directie de intrinsieke kwaliteiten van het gebouw en het daar rond liggend park nog beter in de verf te zetten. Daarnaast komt er een gloednieuw restaurant en museumshop in een nieuw glazen paviljoen, dat bovendien dienst zal doen als nieuwe ingang.

… maar eerst een feestelijk einde

Vooraleer de werken in gang schieten, staan op 30 november en 1 december nog veel activiteiten op de planning. Naast een gratis bezoek aan het museum, kan je het ganse weekend workshops volgen. Zaterdag 30 november wordt de grote, opgezette olifant bij zijn vertrek vertrek uitgewuifd. Hij verblijft de komende jaren in Technopolis. Op zondag kan je genieten van Burundese zang en dans en optredens van verschillende artiesten.