Celbeton - volkscafé ’t Zaaltje’

Frank Philippi, Celbeton Dendermonde, 1963, Collectie Fotomuseum Antwerpen

Een terugblik op en een herinterpretatie van een uniek cultureel project in Dendermonde

Op initiatief van Adolf Merckx en Werner Verstraeten wordt op 21 juli 1957 de aftrap gegeven van een bijzonder programma van tentoonstellingen, lezingen, muziekoptredens, theater- en filmvoorstellingen. Volkscafé ’t Zaaltje in Dendermonde wordt het centrum voor denkers en doeners. Hugo Claus, Luc Peire, Louis Paul Boon, Roger Raveel, Simon Vinkenoog en Raoul De Keyser zijn kunstenaars en auteurs die een bijdrage leveren. Daarnaast is Celbeton een podium voor culturele en maatschappelijke debatten. Na 19 jaar verdwijnt Celbeton. In de tentoonstelling wordt de geschiedenis gereconstrueerd van deze vrijplaats voor kunst en kritiek.

In de tentoonstelling wordt de historie van Celbeton zorgvuldig gereconstrueerd. De expo omvat een volledige tijdlijn van 1957 tot 1975 en negentien markante momenten uit evenveel werkingsjaren. 

Voor literatuur en beeldende kunst ­— de twee belangrijkste kunstdisciplines die in Celbeton aan bod kwamen — worden aparte secties opgezet. Ruime aandacht wordt tenslotte besteed aan de figuur van Adolf Merckx, mede-oprichter en de drijvende kracht van de Dendermondse kunstkring. 

De geschiedenis van deze toch wel unieke kunstkring wordt uit de doeken gedaan in de retrospectieve tentoonstelling: Celbeton Dendermonde (1957-1975) - Vrijplaats voor kunst en kritiek 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum