Een expositie van het nog bestaande oeuvre van architect Joris Helleputte, met foto's van Oswald Pauwels,fotograaf van Monumenten en Landschappen, en archtitectuurtekeningen van Helleputte zelf.
Ingenieur en architect Joris Helleputte ontwierp en bouwde in relatief korte periode - van 1874 tot 1894 - een imposant oeuvre.
Als hoogleraar in de architectuur aan de Leuvense universiteit werd Joris Helleputte als vanzelfsprekend door de universitaire overheid aangesproken voor het ontwerpen en bouwen van universitaire gebouwen. Het anatomisch theater in de Minderbroederstraat was zijn eerste opdracht. Verder realiseerde hij nog het Justus-Lipsiuscollege, het complex van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en het Leo XIII-college. In Leuven bouwde hij o.a. de kerk van de paters Conventuelen en het Sint-Pieterscollege.
Zijn landelijke bekendheid in het ultramontaans-katholieke milieu bezorgde hem uiteraard ook belangrijke opdrachten buiten Leuven zoals de Juliana-kapel te Sint-Joost-ten-Node, ongetwijfeld het best bewaarde en misschien wel het meest volledige werk van Joris Helleputte. Ook kreeg hij vanaf 1879 een reeks opdrachten voor katholieke scholen: Rotselaar, Kumtich, Monceau-sur-Sambre, Leuven, Eigenbilzen. Voor een aantal katholieke opdrachtgevers ontwierp hij stadswoningen in Antwerpen, Leuven en Gent en riante landhuizen in Argenteau, CrasAvernas, Roeulx ...