In april ontdek je in Salon Arents een verrassende presentatie rond vergeten kunst en kunstenaars uit de collectie van Musea Brugge. Een expositie vol verhalen, met artistieke ingrepen en dagelijkse performances.
In de expozaal op het gelijkvloers van Salon Arents zet Bench-mark kunstwerken in de kijker die niet of nauwelijks aan bod komen in musea. Ontdek de verhalen van kunstwerken en hun makers die niet worden getoond of gehoord. Werk van vrouwelijke, niet-westerse, vergeten of verdwenen kunstenaars. De blinde vlekken van het museum. Ga zitten en neem de tijd om de vergeten verhalen te laten spreken. Daarnaast kan je je dagelijks laten verrassen door onzichtbare performances.
De imposante trap in de inkomhal leidt je naar de eerst verdieping van het Arentshuis. Daar brachten de hedendaagse kunstenaars Gabriela Acha en Christine Clinckx ingrepen aan tussen de 20ste-eeuwse werken van Brangwyn, die sterk door het ‘oriëntalisme’ was beïnvloed. De hedendaagse werken gaan in dialoog met de vaste Brangwyn-collectie en zetten enkele niet-westerse blinde vlekken op scherp.
Het is overigens de laatste keer dat je de volledige Brangwyn-collectie kan bewonderen in het Arentshuis. Vanaf 16 april sluit de bovenste verdieping van het museum. In Salon Arents, op het gelijkvloers van het Arentshuis, zal je nog steeds terecht kunnen voor verrassende activiteiten en evenementen.
Bench-mark gaat op zoek naar de vergeten verhalen achter de kunstwerken en de kunstenaars, maar ook naar de verhalen van de musea, van de gidsen en museummedewerkers en van de bezoeker. Laat je verrassen.
Het concept van Bench-mark is geïnspireerd door het boek Alte Meister (1985) van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard. Het duo Gem Heads en kunstenaar Gabriela Acha brengen een performance over Bernhard’s boek op zaterdagnamiddag 8 april.