10 jonge opkomende vrouwelijke kunstenaars presenteren een werk rond het thema Heimwee. Speciaal voor deze expo gemaakt.
Voor het project rond Heimwee gaat het Red Star Line Museum in gesprek met een diverse groep Antwerpenaren over de kracht van herinneringen. Met verschillende initiatieven legt het museum de vele kanten van het gevoel Heimwee bloot: ze prikkelen alle zintuigen en laten je stilstaan bij wat heimwee precies is. Hoe voelt het? Wat roept het op? Hoe vullen anderen het in?
Het project Heimwee wil plaats geven aan een gevoel dat we allemaal (her)kennen.
Het gaat vaak om herinneringen van geborgenheid - aan mensen, momenten, plekken, geuren & kleuren, smaken … Maar wat is heimwee eigenlijk? Is het nostalgie, melancholie, een verlangen naar toen of daar? Is het een soort gevoel van gemis naar ‘iets’ dat we ooit ervaren hebben? De sterkte is juist de veelheid aan kleine en grote emoties die verbonden zijn herinneringen aan wat ertoe doet. Daar en hier. Vroeger, nu en in toekomst.
Heimwee in het Red Star Line Museum krijgt een plaats in de context van migratieverhalen. Daarin is het gevoel altijd verbonden met afstand, en ‘daar’. Het museum gaat op verschillende manier in gesprek hierover met heel wat mensen. Op deze manier onderzoeken we het, erkennen we het, maken we het tastbaar en vieren we het.
Heimweedozen
Spullen, foto’s, kleren kunnen heimwee oproepen. In gesprekken met NT2’ers en scholen gaat het museum op zoek naar welke objecten belangrijk kunnen zijn. Wat zou jij in je heimweedoos steken?
Kruidentuin
Kruiden, smaken en eten roepen vaak herinneringen op naar het thuisland. Het zijn de geuren en kleuren die vaak meereizen van het land van herkomst naar België en hier soms met heimwee doen denken aan ‘thuis’. Samen met bibliotheek Permeke en Samenlevingsopbouw en heel wat mensen met een migratieachtergrond installeert het museum een kruidentuin aan de bibliotheek.