Vanuit de vredige Plantentuin Meise gezien lijkt het onwaarschijnlijk dat 150 jaar geleden het ontdekken van nieuwe plantensoorten een discipline was die iets weg had van gouddelven, zowel vanuit het oogpunt van winst als gevaar. Toch is het levensverhaal van Benedikt Roezl (1824-1885) hier juist het bewijs van. Van een klein stadje in het huidige Tsjechië reisde hij via België naar Zuid-Amerika. Deze enorm invloedrijke ontdekkingsreiziger (hij ontdekte honderden nieuwe plantensoorten) was een reus in zijn tijd, maar raakte in de loop der tijd vrijwel geheel vergeten.
Totdat Rudolf Samohejl (°1987), een Tsjechische kunstenaar die in België woont, op het Karelsplein in Praag op Roezls standbeeld stuitte. Voor Rudolf, die zich bezighoudt met het thema van zogeheten ‘lieux de mémoire’ (herinneringsplekken in de publieke ruimte), was zo’n groot standbeeld op een ongelooflijk prestigieuze plek als deze van een man wiens naam zich maar weinig mensen nog maar heugen, iets wat zijn aandacht trok. Gedurende enkele jaren deed hij artistiek onderzoek en ondernam net als Roezl die reis van Tsjechië via België naar Colombia en documenteerde de plaatsen waar Roezl botanische geschiedenis schreef. Ook deze plekken, net als Roezls standbeeld, lijken slechts verbleekte sporen van zijn aanwezigheid. Maar is dat wel zo?
De tentoonstelling Op zoek naar de Tuin der Lusten behandelt het thema van de weerbaarheid van onze herinnering. Ze brengt de bezoeker van een historische schets van Roezls leven en vakgebied naar Rudolf Samohejls eigentijdse interpretatie van Roezls nalatenschap.