In 2019 vierde Cuba de zestigste verjaardag van de revolutie. In 1959 verjaagden Fidel Castro en Ché Guevarra dictator Batista en ging het land een utopische toekomst tegemoet. Maar terecht gekomen tussen hamer en aambeeld van Sovjetcommunisme en het Amerikaanse embargo werd Cuba gedwongen tot overleven en bleef het principieel vasthouden aan de socialistische waarden van de revolutie.
Tegen deze achtergrond werd een uitgebreid fotografieproject opgezet met vier Cubaanse en vier Europese deelnemers. Met de actuele realiteit van het eiland als uitgangspunt ontwikkelden ze elk een project dat samen een genuanceerd beeld geeft van dit complexe land. De acht projecten plaatsen de fotografische interpretaties van de lokale kunstenaars tegenover die van de Europeanen die tijdens verschillende intensieve werkreizen hun werk maakten. Het project vertrekt van ‘erfgoed’ in de meest brede zin van het woord en richt de blik op het verleden, heden én toekomst van Cuba. Wie we zijn en vanuit welk perspectief we mekaar bekijken, bepaalt de rijkdom van dit unieke avontuur.
Dit VLIR-UOS project is het resultaat van een samenwerking tussen ISA, Universidad de las Artes in Havana en de Koninklijke academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.
Deelnemende fotografen:
Ossain Raggi Gonzalez, Bert Danckaert, Linet Sanchez, Charlotte Lybeer, Liudmila & Nelson, Ulla Deventer, Ricardo Elias en Simon Roberts.