Drie jaar geleden berichtten we in deze rubriek over enkele provinciale initiatieven rond e-erfgoed. In Limburg was toen net het project Erfgoed Limburg van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed uit de startblokken geschoten. Toen koesterden ze er het behoorlijk ambitieuze plan om één centrale databank te ontwikkelen die zoveel mogelijk digitale gegevensbanken over cultureel erfgoed in Limburg aan elkaar zou koppelen. Blijkbaar mocht het ietsje meer zijn. Erfgoed Limburg bleef noch bij deze plan­nen, noch binnen de grenzen. 


Want de Limburgers stonden niet alleen met hun nood aan een centraal registratie- en zoeksysteem. In de naburige provincie Vlaams-Brabant en haar hoofdstad Leuven vonden ze bevoorrechte part­ners voor hun pilootproject. Deze drie voortrekkers werkten op hun beurt samen met hun achterban. Verschillende erfgoedbeherende organisaties (pro­fessionelen en vrijwilligers) zoals musea, verenigingen, kerkfabrieken, bewaarbibliotheken en heemkundige kringen gingen ijverig aan het werk om hun collecties op een gelijkaardige, gestandaardiseerde manier te beschrijven. Een jaar later dan gepland presenteren ze samen het resultaat onder een nieuwe noemer: Erfgoed plus. 

Erfgoed Bis

Surplus

'Vind meer dan je zoekt' beweert deze webstek, en dat is geen overdrijving. De digitale erfgoedinventa­ris is uitgerust met allerlei extraatjes die een breed publiek laten kennismaken met uiteenlopende erf­goedobjecten. Locaties worden aangeduid op een kaartje van Google Maps, onder elk vergrootglas zit achtergrondinformatie verscholen en wieden in de vele zoekresultaten kan via de handige filters zoals productie-eeuw of materiaalsoort. Op dit moment bestaat het merendeel uit religieuze, museale en lokale erfgoedcollecties uit Limburg en Vlaams-Bra­bant. Maar er is de belofte tot meer. Verwacht wordt dat in de toekomst ook particulier erfgoed, of stuk­ken uit andere sectoren, zoals archieven en verhalen, raadpleegbaar worden via het internet. 

Dat dit geen onhaalbare kaart is, bewijst MovE, een project van de provincie Oost-Vlaanderen, dat we hier ook nog eens opnieuw onder de aandacht brengen.

Musea Oost-Vlaanderen in Evolutie (MovE) is een sa­menwerkingsverband van Oost-Vlaamse musea die sinds 2003 hun collecties registreren in een gemeen­schappelijke databank. Dagelijks komen er nieuwe ob­jecten bij en recent overschreed MovE de kaap van 100.000 museumstukken. Die worden al enkele jaren ontsloten via de webstek Museuminzicht. Maar in deze provincie hebben ze evenmin stilgezeten. 

Evolutie

Om een uniforme registratie te garanderen werkt MovE ondertussen samen met de Antwerpse Musea aan de verdere uitbouw van de thesaurus. Deze gecon­troleerde lijst en andere hulpmiddelen staan kosteloos ter beschikking van het Nederlandstalige museumwerk­veld. Daarnaast is Museuminzicht geëvolueerd van een online databank naar een portaalsite waar je alles te weten komt over de Oost-Vlaamse musea. Dankzij de samenwerking met UiTinVlaanderen kan je er zoeken in het tijdelijke en permanente museumaanbod. Je vindt informatie over de prijzen, openingsuren, bereikbaar­heid, enzovoort. Door een zoekwoord en een periode op te geven kan je leuke zoekacties doen, zoals: wat is er volgend weekend te zien over papier? Welke musea hebben kinderactiviteiten tijdens de zomermaanden? Leuke hotelletjes in de buurt vind je via de link naar Toerisme Oost-Vlaanderen. 

Download hier de pdf

Erfgoed Bis.pdf