Kunstenfestival Damme presenteert elk jaar verzamelde verhalen. De kracht van het woord en de macht van het beeld spelen de hoofdrollen. Met een combinatie van onder andere literatuur, poëzie, beeldende kunst, fotografie, filosofie, erfgoed, natuur en gastronomie brengt Kunstenfestival Damme een belevingsfestival voor jong en oud. Damme geeft je zo graag tijd voor onthaasting, ontdekking en ontmoeting.
‘Niemand is een eiland’ weerspiegelt de gevoelige alledaagse verbondenheid van fauna en flora en alles wat is. De dualiteit van alles wat bestaat, versterkt de fragiliteit van die grote verbinding. Net zoals bij de vorige edities groeit de artistieke inhoud van Stadsfestival Damme organisch rond de visie van kunstenaars, schrijvers, dichters en andere creatieve partners.
De bezoeker kijkt, ziet, leest, luistert, hoort, voelt, denkt, kiest, interpreteert, reflecteert: gaat naar huis met die eigen herinneringen en reflecties. Daar precies zit de kracht en de waarde van kunst: het voegt iets toe aan ons eigen zijn. Voor wie goed kijkt en leest, geven kunstenaars, schrijvers en dichters een stukje van hun ziel bloot. Ze vertellen ons hoe zij het leven en de wereld zien, over hoe zij succes, mislukking, uitdaging, bedreiging, vreugde, eindeloos verdriet, passie en eenzaamheid beleven. Hun verhalen nemen drempels weg en verbinden mensen met elkaar. Ze helpen ons bij onze nooit aflatende zoektocht naar identiteit en authenticiteit.
Ook onze taal- en beeldvorming is een amalgaam. Dagelijks krijgen we een overdonderende informatiestroom te verwerken. Elke dag opnieuw moeten wij deze informatie selecteren, organiseren en interpreteren. Het zijn tijden van absurde overvloed. De perceptie van dit alles is onze eigen persoonlijke realiteit.
Kunstenfestival Damme 2021 gaat over vrijheid, eenzaamheid én verbondenheid; over absurde overvloed, over het buitengewone en het gewone, over keuzes, over jezelf mogen zijn, over manipulatie, over perceptie en realiteit, over de alomtegenwoordige media, over verlangen, verandering en vergankelijkheid, over onze eeuwige strijd tussen denken en voelen. Over ons allemaal; over hoe het komt dat we met zijn allen of alleen, gelukkig of ongelukkig kunnen zijn, en of daar geen ongelukken van komen.