Kruip in de huid van de helden en voel de emoties die elk jaar weer opborrelen bij Vlaanderens mooiste wielerklassieker. Dat is zo een beetje de slogan waar het nieuwe Ronde van Vlaanderenmuseum zich in de kijker wil werken.
Centrum Ronde van Vlaanderen. De ziel - De helden - Het epos
Het Centrum Ronde van Vlaanderen wordt een multifunctioneel toeristisch project opgebouwd rond het Belevingsmuseum Ronde van Vlaanderen. Het Centrum beschikt over een sterk uitgebouwde infrastructuur - een auditorium, tentoonstellingsruimte, vergaderzaal, toeristische infobalie, Ronde-brasserie, Ronde-shop - die mogelijkheden biedt voor activiteiten van culturele, toeristische, sportieve, educatieve, en commerciële aard. Het wordt gebouwd in het hart van h et historische Oudenaarde (Oost-Vlaanderen) en maakt deel uit van het stedenbouwkundig project Droesbeke waarmee de stad Oudenaarde het stadsweefsel tussen de Schelde en de Sint-Walburgakerk wenst in te vullen.
De opening van het Centrum Ronde van Vlaanderen is gepland voor 27 februari 2003. Het Belevingsmuseum zelf mikt op 65.000 bezoekers per jaar. Het Centrum zal ook open staan voor bedrijven, instanties en verenigingen die activiteiten willen opzetten (studiedagen, tentoonstellingen, persconferenties,... ). Het Belevingsmuseum heeft tot doel de ziel van de Ronde van Vlaanderen en de brede waaier van emoties, die elk jaar ter gelegenheid van de wedstrijd weer opborrelen, te vatten, te analyseren en te delen met de bezoeker. De Ronde van Vlaanderen bevat alle elementen voor de uitbouw van een pakkend museum: een sterke traditie, sport van de bovenste plank, helden en heroïek, drama en vreugde, spanning en sensatie. Die elementen zijn gevat in het unieke beeld- en archiefmateriaal dat de VRT, Het Nieuwsblad en tientallen archivarissen ons ter beschikking stellen.
Het museum is geen klassiek collectiemuseum, wil geen uitstalraam zijn met oude fietsen, truien en trofeeën. Het is een belevingsmuseum. De aanpak is dynamisch, informatief en animerend. Er wordt gebruik gemaakt van hedendaagse multimediatechnieken waarin beeld, geluid, computertechnieken, speciale projecties, wedstrijdsimulaties,... zullen worden geïntegreerd. Een introductiefilm in het auditorium opent het bezoek aan het museum. Aan de hand van een dag Ronde van Vlaanderen 'van start tot finish' beleef je als bezoeker álle aspecten van de Ronde, van vroeger en nu, niet chronologisch maar thematisch.
De boeiende thema's liggen voor het rapen: het parcours, de deelnemers, de helden en winnaars, de meteorologische en andere ellende, de kasseien, de hellingen, de aanpak van radio en tv, de organisatie vandaag, de toekomst van de Ronde, de socio-historische achtergrond van de Ronde, de Ronde tijdens oorlogsjaren, alle statistische informatie, ...
De betrokkenheid van de bezoeker zal worden opgedreven door hem bij middel van een digitale badge in de huid van een 'levensechte' Ronde-figuur te laten kruipen: een renner (Van Lerberghe, Schotte, Merckx, Museeuw, ... ), een volger, een journalist, een verzorger, een cameraman op de motor. Hij beleeft als dusdanig zijn of haar specifiek verhaal tijdens een Ronde-wedstrijddag.
Er is nog meer. Men wil in het Centrum de Ronde ook gebruiken als venster op de Vlaamse Ardennen, een landschappelijke parel en dus een toeristische magneet. Via het Ronde-verhaal worden bovendien allerhande wetenschappelijke, ecologische, sociale en cultuurhistorische aspecten aangeraakt, die het Centrum nog interessanter moet maken, in de eerste plaats dan voor jongeren en scholen. Hoe zijn de hellingen in de Vlaamse Ardennen ontstaan? Wat zijn de specifieke kenmerken van flora en fauna? Welke soorten kasseien bestaan er en hoe werden ze aangelegd?
Is er een verklaring voor het typische Ronde van Vlaanderen-weer? Wat gebeurt er in een fietskader die over kasseistenen dokkert? Welke krachten werken op een renner die met zestig per uur een bocht neemt? Wat speelt zich allemaal af in een rennerslichaam tijdens een barre tocht als de Ronde? Hoe verloopt de communicatie tussen de renners en de ploegleiding? Hoe wordt de Ronde in beeld gebracht?
Bij het uitwerken van de thema's en zijthema's speelt interactiviteit een belangrijke rol. Dankzij de nieuwste simulatietechnieken zal jong en oud zijn eigen Ronde kunnen voelen, zijn limieten kunnen bepalen: hij of zij kan de strijd aanbinden met Johan Museeuw op de Muur, kan 'afzien' op de Koppenberg, kan in dialoog treden met Flandrien Briek Schotte,...
Omdat men ook kinderen en de schoolbevolking tot doelgroep rekent, zullen de onderwerpen op een speelse manier aan de man worden gebracht. Dit betekent ook: veel doe-attracties, veel interactiviteit, veel evocatie en beleving.
Praktisch
CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN Markt 43 9700 Oudenaarde 055/33 99 33 www.crvv.be