De mooiste, de duurste, de grootste: alle superlatieven gelden voor de Atlas Maior die Johan Blaeu in 1662 op de markt bracht. In 11 lijvige boekdelen met maar liefst 594 handgekleurde kaarten en meer dan 3.000 bladzijden tekst bundelt Blaeu de geografische kennis van zijn tijd.
Deze ‘Google Maps’ van de 17de eeuw was de duurste uitgave die toen over de toonbank ging. Dat was niet anders in 2018, toen The Phoebus Foundation op een Brusselse veiling voor een fors bedrag een unieke, uitstekend bewaarde Latijnse editie kocht. De Atlas Maior vormt de basis voor de later uitgegeven Atlas Blaeu - Van der Hem. Deze atlas werd in 2003 opgenomen op de Werelderfgoedlijst voor documenten van de UNESCO.
Voor het eerst worden de 11 delen van de veelbesproken aanwinst in zijn geheel gepresenteerd aan het publiek.
In de tentoonstelling ontrafelt een handige kijkwijzer de informatie die de geografen zo mooi in kaart hebben gebracht. Je komt meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van de getoonde kaarten. Haarscherpe vergrotingen geven alle details op het kaartbeeld prijs. Deze visuele rijkdom leent zich uitstekend tot extra duiding over geografische fenomenen en markante historische verhalen over landen en de mensen die er wonen. Ten slotte focust de kijkwijzer op de diverse onderdelen van een kaart zoals:
- schaalaanduiding
- legende
- cartouche en opdracht
- wapenschild
- kompasroos
Als bezoeker kan je zelf op ontdekkingstocht in de digitale atlas op grote aanraakschermen.