Dit gebouw dateert van 1381 en is het enige bewaarde versterkte poortgebouw van Brussel. Het gebouw trotseerde de eeuwen en werd meerdere malen bedreigd met afbraak. Het overleefde de bombardementen van Lodewijk XIV en het bevel tot slopen van de Oostenrijkse keizer Jozef II. Uiteindelijk werd het gebouw door Brussel overgedragen aan de Belgische staat in 1842. De Hallepoort vervult sinds 175 jaar een museale functie en werd volledig gerestaureerd.
De enige bewaarde middeleeuwse stadspoort van Brussel vertelt haar levensverhaal en dat van de omwalde stad. Ze voert ons eeuwen terug in de tijd, en brengt ons verhalen over listig beraamde plannen en toeval, over allianties en conflicten. Tijdens een interactieve zoektocht doorheen de indrukwekkende zalen van de 14de eeuwse stadspoort komt u er achter hoe Brussel tijdens de Middeleeuwen werd beschermd tegen aanvallen van buitenaf en wat de rol van de stedelingen was in de stadsverdediging. Door een harnasstuk aan te trekken , door maquettes en filmpjes te onderzoeken, door te spelen met multimedia animaties, of gewoonweg door de mooie selectie museumobjecten te bewonderen zult u de middeleeuwse stad en haar impact op de huidige stedelijke agglomeratie beter leren kennen.
Wisselende tijdelijke tentoonstellingen op het thema van de stedelijke leefcultuur van vroeger en nu zorgen daarenboven dat u zeker altijd een goede reden zal hebben naar de Hallepoort terug te keren. En als kers op de taart bieden krijgt u een spectaculair uitzicht vanaf de weergang met kantelen, hoog op het monument, op de uitdijende hoofdstad.
De lift is enkel toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit (op aanvraag bij het onthaal). Het panorama op de stad te zien vanop de weergang van de Hallepoort is jammer genoeg enkel bereikbaar met de trap.
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis maken deel uit van de Federale Wetenschappelijke Instellingen, die op hun beurt worden geleid door de minister van Wetenschapsbeleid van België. De KMKG omvatten verschillende musea: