Het Hessenhuis was vroeger een stedelijk pakhuis. Bij de voltooiing ervan in 1564, diende het als opslagplaats voor goederen die met grote wagens werden aangevoerd uit het Duitse Hessen. Na de sluiting van de Schelde in 1585 kreeg het Hessenhuis een hele reeks andere bestemmingen.
Het depot (depotruimte musea) zit ingewerkt in het Hessenhuis.
In het gebouw zit de vzw Musea en Erfgoed Antwerpen met haar bureau's. De dienst Collectiebeleid/Behoud en beheer is verantwoordelijk voor de exploitatie van het depot.
Een deel van de MAS-collectie is ondergebracht in dit depot.
- MAS/Etnografische collectie
- Scheepsmodellen MAS/Maritieme collectie
- Schilderijen MAS/Maritieme collectie
Het Hessenhuis is een renaissance-bouwwerk. In de 16e eeuw werd ze net zoals het Hanze- of Oostershuis door de stad opgericht op verzoek van de Duitse kooplieden. Op de gelijkvloerse verdieping waren de stallen en magazijnen: de voerlieden logeerden op de eerste verdieping en de wagens werden op het ruime plein geparkeerd. Aan de muren zijn nog de ringen, waar men de paarden aan hun teugels werden vastgebonden. Na de Antwerpse gouden eeuw deed het gebouw dienst als protestantse bidplaats, kazerne, brandweerpost, stadsmagazijn en werkplaats. Na de restauratiewerken werd het een ruimte voor tijdelijke exposities. Hier hangt ook het schilderijportret van de grondspeculant en stedenbouwkundige Gilbert van Schoonbeke, de bedenker van de vlieten en het hieruit ontstaan van het Eilandje.