Twee handen voor één meesterstuk: zo schilderden Peter Paul Rubens en Jan Brueghel het Aards paradijs. Aan de samenwerking tussen de twee meesters wijdt het Mauritshuis in Den Haag een oogstrelende en leerrijke tentoonstelling.
We gaan er geen doekjes om winden: tot en met 13 januari 2019 heeft u de kans om de belangrijkste Bruegelexpo ooit in het Kunsthistorisches Museum in Wenen te bezoeken. Het is zo goed als zeker dat u nooit meer de kans krijgt om zo veel werken van Pieter Bruegel de Oude samen te zien. De aanleiding: in 2019 is het 450 jaar geleden dat Bruegel stierf.
Gratis artikel
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en Google ontsluiten Pieter Bruegel de Oude
Bruegel is hot. En dan is 2019 nog niet aangebroken, het jaar waarin de 450ste sterfdag van de meester wordt herdacht.
Gratis artikel
Uit de boeken: Bruegel en familie
Bruegel blijft een fascinerend fenomeen. Wat we van zijn biografie weten is hoofdzakelijk te danken aan het Schilderboeck van Karel van Mander. Het is teleurstellend weinig, gelet op de beroemdheid die hij bij leven nog kreeg. De hamvraag is altijd geweest: hoe konden de twee zonen die werken zo goed kopiëren, terwijl de meeste originelen al lang verkocht waren?
Gratis artikel
Pieter Bruegel - Dulle Griet
Het schilderij 'Dulle Griet' van Pieter Bruegel de Oude behoort niet tot zijn populairste werken. Het spreekt tot de beschouwer niet de bevattelijke taal van zijn landschappen, niet de simpele taal van zijn boerentaferelen, niet de geestige taal van zijn spreekwoorden en van zijn moraliserende prenten. Nochtans, wie 'Dulle Griet' ooit zag, bewaart het in zijn geheugen.