De vage contouren van het verdwenen hertogelijk paleis op de Frigidus Mons zijn na de lectuur van Het Coudenbergpaleis te Brussel ingeruild voor een veel scherper beeld. Een dertigtal onderzoekers reconstrueerden voor de vzw Paleis van Keizer Karel, meer dan twintig jaar na de laatste monografie hierover, niet alleen de Aula Magna, de gotische kapel, de woonvertrekken van de domus Isabellae, de labyrintische tuinen en het ceremoniële Baliënplein (dat door baliën, leuningen, was afgebakend), maar ook de hele hofwijk waar rijke families tegen de macht kwamen aanschurken.
Het vertrekpunt voor de reconstructies zijn de archeologische vondsten. Na de brand in 1731 werd nog veertig jaar naar de ruïnes verwezen als het Verbrande Hof tot het uiteindelijk helemaal werd afgebroken en bedolven onder de nieuwe Koningswijk.
De agressieve afbraakmethode - buskruit - bemoeilijkte de interpretatie van de brokstukken. Toch is op de archeologische site van de Coudenberg nog de dambordvloer van de grote zaal te bezichtigen zoals hij naar beneden is gestort. Historisch onderzoek van onder andere Paul Saintenoy, de architect van het art-nouveauwarenhuis Old England, bracht het oude paleis vanaf het eind van de negentiende eeuw terug in de belangstelling. Op de Wereldtentoonstelling van 1935 werd zelfs een replica gebouwd.
Voor het hof weer tot leven komt, wordt eerst het stenen verhaal verteld. Hertog Jan I verkoos Brussel boven Leuven als standplaats en reeds in 1300 begon hertog Jan II met de bouw van het later afgebrande paleis. Met het aantreden van Filips de Goede in 1430 kreeg de Coudenberg internationale allure. Hij liet het paleis uitbreiden met de Aula Magna op de top van de Coudenberg, een pronkzaal zonder zuilen, wat een onbelemmerd zicht op de tronende vorst mogelijk maakte. Uitbreiden deden, op hun beurt, Maria van Hongarije, landvoogdes van de Nederlanden, met de grote gaanderij, een arcade van vijftien bogen die op de tuinen uitgaf, en keizer Karel V met een vernieuwde en uitgebreide kapel, op een sokkel om het grote niveauverschil op te vangen. Met de domus Isabellae voorzag de nieuwe landvoogdes Isabella van Spanje in zalen voor de banketten en voor de zittingen van de Brusselse kruisboogschutters die de orde in de stad moesten bewaren.