Wie online echt wil bijleren, kan terecht op de webtentoonstelling Het zwemdok van Kamiel: het herdenkingsmoment van Henry van de Velde voor Peter Benoit. Voor van de Velde zich als schilder probeerde te bewijzen, koesterde hij muzikale ambities. Huisvriend Peter Benoit (1834-1901) was een grote steun voor de jongeman. In 1901 stierf de componist en vonden de Antwerpenaren de tijd rijp om een gedenkteken op te richten. Aanvankelijk won Emile Vloors (1871-1952) de ontwerpwedstrijd, maar WO I en een te hoge kostprijs gooiden roet in het eten. Pas bij Benoits honderdste verjaardag kregen de plannen opnieuw aandacht.
De webtentoonstelling overbrugt de stap van Vloors naar van de Velde met een passage uit de memoires van de architect waarin hij zijn relatie met Benoit beschrijft. Wie de tekst helemaal leest, zit zeker in de sfeer om verder te surfen. Want dat is het sterke aan dit concept: de webstek is opgebouwd als een fysieke tentoonstelling en trekt je dus mee in een verhaal.
Het was burgemeester Camille Huysmans (1871-1968) die zijn vriend van de Velde bij het project betrok. Op 12 augustus 1934 vond de inwijding van het gedenkteken eindelijk plaats. De website vertelt verder de bewogen geschiedenis van het monument op weg naar een vaste locatie. Uiteindelijk belandde het zwemdok, dat zijn bijnaam kreeg door de vele mensen die er in tuimelden, in het Harmoniepark.
De bibliotheek van het Koninklijke Conservatorium van Antwerpen heeft de webstek gelanceerd. De site is eenvoudig hanteerbaar en de informatie is overzichtelijk chronologisch opgebouwd. Om hulde te brengen aan een uitzonderlijke architect en pionier in de designwereld, is de vormgeving echter niet bijster creatief en zelfs wat schools. Wie iets wil leren over het Benoitmonument is hier op de juiste plaats. Alles is rijkelijk geïllustreerd met fotomateriaal. Je volgt de avonturen van het monument afbeelding na afbeelding, en dat zonder uit je zetel te komen.