U bent hier

Verhaeren Emile

24/02/2019 tot 12/05/2019

Deze tentoonstelling presenteert verschillende aspecten uit het oeuvre van Verhaeren en gaat ook in op zijn vriendschappelijke banden met James Ensor, Stefan Zweig, Constant Montald en anderen.

Emile Verhaerenstraat
71
Sint-Amands
Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Odilon Redon Verhaeren

Emile Verhaerens zwarte trilogie is niet zijn meest gelezen werk. Nochtans zijn de snel opeenvolgende bundels – uitgebracht tussen 1887 en 1891 - behoorlijk fascinerend. In Les Soirs, Les Débâcles en Flambeaux noirs loeren dood, verval en vergankelijkheid voortdurend dreigend om de hoek. 

01/10/2016 tot 30/10/2016

In 2016 is het 100 jaar geleden dat Emile Verhaeren overleed. Het bekende schilderij La Lecture par Emile Verhaeren van Theo Van Rysselberghe, uit de vaste collectie van het Museum voor Schone Kunsten Gent, toont hem in volle actie. Hij draagt zijn geliefde rode jasje.

Dat wordt gevierd met activiteiten in binnen- en buitenland. In oktober biedt het kasteel onderdak aan Red Jacket, een project van Cultuurcentrum Ter Dilft i.s.m. het Verhaerenmuseum. Artiesten uit verschillende disciplines brengen hulde aan de Franstalige Vlaamse dichter, kunstcriticus en  bijna-Nobelprijswinnaar.

Red Jacket daagt hedendaagse kunstenaars uit om met de figuur van Verhaeren aan de slag te gaan. Zijn ideeën, zijn oeuvre, zijn entourage, het tijdsgewricht van toen blijken verrassend actueel te zijn. Het programma groeit gestaag aan. Er wordt ruimte gelaten voor improvisatie, opportuniteiten van het moment, onverwachte wendingen. 

Wolfgang d’Urselstraat
9
Hingene
Een museum voor een wereldverzameling

Toeval kan mooi zijn: honderd jaar na het hoogtij van de belle époque is de meest memorabele kunst uit die periode weer aangespoeld op de plek waar het allemaal gebeurde – de Brusselse Kunstberg, in de gouden driehoek tussen Albertinabibliotheek, Warandepark en Muziekconservatorium.

In het Provinciaal Museum Emile Verhaeren loopt de tentoonstelling ‘Eugeen Van Mieghem, tussen kunst en daad’.  Die krijgt nog een andere dimensie omdat ze samenvalt met het verschijnen van een studie over de kunstenaarskring De Kapel.

Honderd jaar geleden won Maurice Maeterlinck de Nobelprijs voor literatuur. In de Sint-Pietersabdij staat zijn toneelstuk L’Oiseau bleu in de kijker. Het Museum voor Schone Kunsten brengt Maeterlinck en George Minne dichter bij elkaar.

Eindelijk kan iedereen langs de grote poort de Koninklijke Bibliotheek van België binnenstappen. Het Librarium of het eerste boekmuseum in België is er voor het hele gezin en prikkelt alle zintuigen. 

Rachel Vergison, de weduwe van Léon Spilliaert, verkocht tussen 1956 en 1960 een collectie van 150 tekeningen aan het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Dit fonds zag quasi nooit het daglicht maar wordt ter gelegenheid van de aanhollende Spilliaerttentoonstelling uit de kast gehaald.

Hoe Théo Van Rysselberghe beroemd werd

Ronald Feltkamp noemt zichzelf een "echte amateur" van schilders. Hij geldt internationaal als de Van Rysselberghe-expert. Feltkamp assisteerde Christie's en Sotheby's bij belangrijke veilingen met werk van de grote neo-impressionist.

Literaire musea en schrijvershuizen

Schrijvershuizen zijn gestolde levens, niet eens altijd authentieke ruimtes, gevuld met heimweevolle parafernalia. De archieven van de auteur bevinden zich bijna alle in het AMVC-Letterenhuis. De schrijvershuizen verschillen onderling ook erg van statuut, inhoud en vormgeving. 

Abonneren op RSS - Verhaeren Emile