In 1969 vierde men in Vlaanderen het jubileum naar aanleiding van het 400-jarig overlijden van Pieter Bruegel de Oude. Wat weinigen weten is dat het Openluchtmuseum Bokrijk toen al in de ban was van Bruegel.
Na tentoonstellingen over onder meer het maniërisme, marinetaferelen en het vrouwelijk lichaam zet het Musée de Flandre in Kassel opnieuw een aspect van de kunst van de Zuidelijke Nederlanden in de kijker: de weergave van de menselijke figuur. Het kan hiervoor putten uit de representatieve collectie van het Musée des Beaux-Arts in Duinkerke.
De Tweede Wereldoorlog bracht zoveel gruwel met zich mee dat het bijna infaam is om over kunst te spreken. En toch heeft zich in die periode, tussen alle ravage en deportaties door, een grootscheepse kunstdrainage naar het Derde Rijk voorgedaan.
Kunsthistorica en auteur Leen Huet zette haar tanden in het leven van Pieter Bruegel. Het werd niet zomaar een biografie maar dé biografie zoals we op de titelpagina kunnen lezen. Wat schijnbaar losjes uit de pen wordt geschud, is duidelijk de vrucht van jarenlang onderzoek, vele reizen en opzoekingen in archieven. Een meesterwerk!
Exclusief voor Openbaar Kunstbezit Vlaanderen onthult Jean Bastiaensen de echte verblijfplaats van Pieter Bruegel in Brussel. De Bijbelse spreuk die Pieter Bruegels parabel van de blinden (1568) illustreert, is al evenzeer van toepassing op het dwaalspoor dat heeft geleid tot de naam Bruegelhuis voor een huis in de Hoogstraat 132 in Brussel.
Wie van kunst houdt, weet nooit genoeg. Men vindt echter niet zo vaak boeken waarin nieuw onderzoek leidt naar een ander perspectief op kunstenaar of werk. En dat is pas boeiende lectuur voor de kunstliefhebber en/of verzamelaar. Tine Luk Meganck onderzoekt een topwerk van Pieter Bruegel I, in het Brusselse museum: Val van de opstandige engelen, een vroeg schilderij.
Het heeft lang geduurd en er is veel studiewerk nodig geweest om Pieter Coecke van Aelst een eigen plaats te geven in onze kunst van de zestiende eeuw. Over zijn leven weet men niet zo veel. Hij is geboren in 1502 in Aalst, zo staat op zijn grafsteen, en is op twintigjarige leeftijd burger van Antwerpen. In dit boek over Pieter Coecke van Aelst verneem je meer.
De zestiende eeuw is voor onze gewesten een bijzonder fascinerende episode. De Nederlanden zijn toen tot hun grootste bloei gekomen, maar tijdens de Opstand zijn de donkerste bladzijden van onze geschiedenis geschreven. Het is in die periode van ongebreidelde creativiteit dat we Michiel Coxcie moeten situeren.