Constant Permeke schilderde 'Grote Marine' in 1935 voor het Maritiem Paviljoen van de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel. Het is een indrukwekkend en monumentaal doek (1.98 x 4,25 m).
De Biënnale van de Schilderkunst is in 2018 aan haar zesde editie toe. De drie regionale musea van de Leiestreek werken opnieuw samen om schilderkunst uit de laatste 150 jaar samen te brengen. Deze editie spitst zich toe op het landschap, een genre dat reeds een lange historiek kent, maar ook vandaag een pregnant onderwerp vormt voor heel wat hedendaagse kunstenaars in relatie tot onder meer ecologie, politiek en globalisatie.
De tegenspraak van het modernisme is een experimenteel beeldverhaal met een kritische kunsthistorische boodschap. Waarom wordt een kunstenaar als Pierre-Louis Flouquet, een spilfiguur in de Belgische abstracte avant-garde, zelden naast een expressionistisch kunstenaar als Hubert Malfait getoond? Waarom kan een werk van Constant Permeke niet naast een schilderij van Jozef Peeters hangen?
De Tweede Wereldoorlog bracht zoveel gruwel met zich mee dat het bijna infaam is om over kunst te spreken. En toch heeft zich in die periode, tussen alle ravage en deportaties door, een grootscheepse kunstdrainage naar het Derde Rijk voorgedaan.
Dit OKV-themanummer bezoekt vijftien musea. Het merendeel ligt in het departement le Nord, een paar liggen er net buiten. Wat ze gemeen hebben is een interessante, soms te weinig gekende, collectie Vlaamse kunst. De rondrit door Frans-Vlaanderen start aan de kust.
M Leuven nodigde anderhalf jaar geleden fotografe en documentairemaakster Lieve Blancquaert uit om nieuw werk te maken bij de collectie eeuwenoude kunst van het museum. Dat resulteert vandaag in de tentoonstelling Ecce Homo. Fotografe en reportagemaakster Lieve Blancquaert zegt dat het haar ongemakkelijk maakt, haar werk te presenteren bij al die meesterwerken.
Mu.ZEE bezit een belangrijk deel van het oeuvre van Constant Permeke. Een tweehonderdtal werken, schilderijen, bijna het volledige sculpturale oeuvre en een aanzienlijk aantal grote tekeningen zijn verdeeld over Mu.ZEE in Oostende en het...
Gemakshalve wordt de Henegouwse kunstgroep Nervia gezien als een Waalse tegenhanger van het Vlaams expressionisme waarvan Sint-Martens-Latem het mekka zou zijn. Maar houdt die bewering wel steek? Oordeel er zelf over op een tentoonstelling in het Museum van Elsene.
Beelden voor 'Belgische' helden - Placenta: de moederkoek werpt haar vrucht - Lieve Watteeuw: boekenchirurge en pleitbezorgster - Stedelijk Museum Diest: schatten in de kelder - Ensor tot Bosch - Scherpenheuvel: Pelgrims en Keerskatten - Memling en het portret - Visionair België - Jommeke: vijftig jaar jong - Mechelen: stad in vrouwenhanden
Tony Herbert was een van de belangrijkste verzamelaars van Vlaamse expressionisten. Topwerken van Jean Brusselmans (1884-1953), Gust De Smet (1877-1943), Constant Permeke (1886-1952), Edgard Tytgat (1879-1957) en Frits Van den Berghe (1883-1939) behoorden tot die collectie en vele daarvan bevinden zich nu gelukkig in openbare verzamelingen.