U bent hier

De Boeck Felix

18/06/2020 tot 14/01/2021

Museum van Elsene, 1965. Felix De Boeck komt van onder zijn kerktoren van Drogenbos, ruilt zijn boerenklompen in voor stadsschoenen en trekt naar dit museum met renom, waar er een eerste retrospectieve wordt gewijd aan zijn oeuvre. 

Kuikenstraat
6
Drogenbos
04/11/2018 tot 01/09/2019

Naast thematische opstellingen, presenteert het museum ook periodieke selecties uit de vaste collectie. In twee kabinetten worden twee hoogtepunten uit het grafisch oeuvre van Felix De Boeck in de kijker gezet. 

Kuikenstraat
6
Drogenbos
Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Fernand Léger

Wie jonger is dan veertig zal zich wellicht niet herinneren ooit een overzichtstentoonstelling van Fernand Léger in ons land gezien te hebben. Dit manco kan nu goedgemaakt worden dankzij een mooi ensemble van zijn werk in Bozar te Brussel.

01/06/2017 tot 28/01/2018

Ontdek vanaf 1 juni 2017 de nieuwe opstelling van de vaste collectie.

Via een reconstructie van historische tentoonstellingen wordt het plastisch onderzoek van Felix De Boeck in kaart gebracht. De belangrijkste tentoonstellingen die...

Kuikenstraat
6
Drogenbos
De Groote Oorlog in Vlaams-Brabant

Bij de Groote Oorlog denken we spontaan aan Flanders Fields, met talloze kerkhoven, monumenten en musea, in de Westhoek. ‘De IJzer’ is nochtans slechts een klein stukje van het 750 kilometer lange Westfront dat zich tot aan Zwitserland had ingegraven. En dan was er nog 1.200 kilometer beweeglijk Oostfront waar de Centralen en Rusland slag na slag leverden.

Over Prosper De Troyer doen karrenvrachten clichés de ronde. Tijd om schoon schip te maken, dachten ze in Mechelen en hoogtijd om naar de werken zelf te kijken. Het is deze zomer in Lamot niet minder dan een wedergeboorte van een miskend avant-gardist. (Is dit geen cliché?)

Op een plek waar je het niet verwacht, bijna verborgen in het centrum van de kleine verstedelijkte Vlaamse faciliteitengemeente Drogenbos, ligt het FeliXart Museum. Het moderne witte gebouw domineert een domein van anderhalve hectare, de groene long van de gemeente. 

Het was een tijdje geleden, maar onze eerste abstracten staan weer in het zonnetje, ditmaal in het MSK Gent, niet meteen de plek waar zij hun grootste successen behaalden. “Het is een beetje uit de hand gelopen,” verontschuldigt curator Johan Desmet zich. 

Het huis van Gust De Smet is in 1935 gebouwd op een perceel dat uitgaf op weiden, velden en stukken bos, een uithoek in het kleine Deurle. Vandaag is het omringd door villa’s. Van de kleine boerenwoningen in de buurt, die de meester schilderde, blijft zo goed als niets over.

Op artistiek gebied was de negentiende eeuw minder doctrinair dan de twintigste. Men gebruikte toen de term 'school' zowel voor volgelingen van een grote kunstenaar als voor kunstenaars die op een bepaalde plaats werkten, min of meer in dezelfde geest, maar wel met dezelfde onderwerpen.

Abonneren op RSS - De Boeck Felix