U bent hier

OKV2019.6

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen AfricaMuseum

Toen ik op 1 augustus 2001 aantrad als directeur van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika nam ik het initiatief om samen met het hele personeel de werking van het museum door te lichten en een strategisch plan te ontwikkelen. Alle problemen, opportuniteiten, sterktes en zwaktes kwamen daarbij aan bod.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen het archief

Wie een online archief lanceert met als naam Het Archief, met twee hoofdletters, die schept hoge verwachtingen. Met Het Archief lanceert het Vlaams Instituut voor Achivering (VIAA) een plaats waar je meer dan een half miljoen audiovisuele bronnen online kan doorzoeken. 

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Antonella Da Messina

Dit jaar liep in Italië, in Messina en Milaan, een zeer succesrijke retrospectieve van de vijftiende-eeuws schilder Antonello da Messina (1430-1479). Het Italiaanse publiek waardeert deze tijdgenoot van de Vlaamse primitieven, onder andere wegens het ‘realistisch’ karakter van zijn kunst.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Museum Dr. Guislain

Wie het domein van het Museum Dr. Guislain opwandelt, voelt hoe hij uit het rumoer van de stad stapt. Niet alleen de drukte maar ook je eigen muizenissen blijven achter de ingangspoort hangen. Dat heeft alles te maken met de architectuur van de site.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Merovingische grafveld

Ze hebben de eer de tentoonstelling Crossroads in het Brusselse Museum Kunst & Geschiedenis te mogen openen: een exquise keuze uit de massa objecten die archeologen van de Vlaamse overheid in de periode 2001 tot 2010 hebben blootgelegd in het Antwerpse Broechem (Ranst). Daar stootten ze op wat tot nu het grootste Merovingische grafveld in Vlaanderen is.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Middelheim

Meermaals per jaar worden er kwaliteitsvolle tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Toch is iets meer dan tachtig procent van de vaste collectie van het openluchtmuseum Middelheim verborgen in depots. In oktober opende het Middelheim, dat sinds 1951 bestaat, een nieuw collectiepaviljoen, waar een selectie van vijftig werken uit de verzameling nu wél permanent te zien is.

Openbaar kunstbezit Vlaanderen Sint-Jacobskerk

De Sint-Jacobskerk in Gent is de oudste kerk in de Lage Landen die aan de apostel Jacobus is gewijd. De keuze voor deze patroonheilige is wellicht geïnspireerd door talrijke pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela die hier in de elfde eeuw vertrokken of voorbijkwamen.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Kevin Vanwonterghem

Kevin Vanwonterghem is nog niet zo lang geleden verhuisd van zijn stek in Sint-Amandsberg naar de buurgemeente Destelbergen. Hij heeft er een woning gevonden en een zeer ruim atelier voor hemzelf en voor zijn vriendin. Er is nog veel werk aan de winkel maar in de loods kan hij al van mooi invallend licht genieten.

Abonneren op RSS - OKV2019.6