U bent hier

OKV2008.3

huizen met een verleden

Historische huizen zijn meer dan oude panden. Om beheerders, eigenaars, overheden en publiek hiervan bewust te maken startten de Antwerpse musea in samenwerking met het Kasteel van Gaasbeek in 2006 het project Historische huizen Vlaanderen op. 

P.J.H. Cuypers (1827-1921)

Het oeuvre van de Nederlandse architect Pierre Cuypers (1827-1921) is groot en groots, omvangrijk en imposant. Ofschoon er het nodige van zijn werk gesloopt is, van zijn tijdgenoten is vrijwel niets bewaard, waardoor Cuypers als een reus in het landschap verrijst.

Het depot is een wereld op zich. Om u een idee te geven: naar schatting één tiende van alles wat een museale instelling in huis heeft, ontwaart u tijdens een bezoek. De rest huist in het depot. Voor het Louvre zijn de cijfers ronduit hallucinant: 35.000 stukken uitgestald, 300.000 opgeborgen. 

Begin juli (2008) heropent het volledig heringerichte Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. Er is veel kans dat na een bezoekje de geur van gerookte sprot blijft hangen. U wordt dan ook bij de hand genomen door niemand minder dan de visser zelf.

Kort na de tweede wereldoorlog schrijft Georges Vantongerloo (1886-1965) vanuit Parijs naar de Zwitserse kunstenaar Max Bill: "Als kind bezat ik enthousiasme, bewondering, nood aan ruimte 'zonder dimensies', harmonie, maar dat was in mijn binnenste, die nood was onbewust. (... ) 

Eenenvijftig topwerken werden van de muren van Buckingham Palace, Windsor en andere koninklijke kastelen gehaald en pronken een zomerlang in de zalen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel. Een royale geste van de Queen, zoveel is zeker, maar vooral een niet te missen tentoonstelling. Noem het gerust een buitenkans.

Karin Hanssen (°1960) studeerde schilder- en tekenkunst aan de Antwerpse Academie en daarna aan het Hoger Instituut, waar ze in 1993 afstudeerde. In dat jaar al behoorde haar werk tot de selectie voor de biënnale van de Europese kunstacademies die toen in Maastricht plaatsvond.

Honderd jaar geleden overleed jonker Arthur Merghelynck (1853-1908). Hij laat ons twee musea na. Het Hotel-Museum Merghelynck in Ieper, het indrukwekkend voorvaderlijk huis dat Arthur transformeerde tot een zuiver voorbeeld van de stijlen van de tweede helft van de achttiende eeuw. In 1894 stelde hij het als museum open voor het publiek. 

Abonneren op RSS - OKV2008.3