U bent hier

Napoleon III

Rik Wouters (1882-1916) is vandaag een van de lievelingen van het kunstpubliek. Waardering bij collega‚Äôs, critici en verzamelaars was er in de laatste jaren van zijn leven. En na de vroegtijdige dood van de kunstenaar groeide de populariteit snel. 

Speelkaarten vallen uit de boot in een ideale samenleving, althans volgens Thomas Morus in zijn Utopia, maar in Turnhout zijn ze een onloochenbare realiteit. Sedert 170 jaar worden hier speelkaarten gedrukt, nu ruim 600.000 Spellen per dag. Openbaar Kunstbezit Vlaanderen wijdt een themanummer aan het Nationaal Museum van de Speelkaart te Turnhout.

Klatergoud mag vandaag dan een minder waardevol beeld oproepen, vroeger was een gouden klater in babyhandjes de trots van een familie. Oude teksten laten met vermeldingen als eenen gouden kinderelater met drye gouden bellekens ende een cristal over de kostbaarheid van de klinkende kleinoden geen enkele twijfel bestaan. 

Het Museum Smidt van Gelder in Antwerpen

Dit nummer van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen is opgevat als een beknopte gids en het zal vooral bij een bezoek aan het museum gebruikt kunnen worden. Dit bezoek kan vrij verlopen, de zalen hoeven niet in een bepaalde volgorde bezocht te worden.

Abonneren op RSS - Napoleon III