U bent hier

Peter Wouters

Peter Wouters

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Griet Steyaert

Al meer dan zeven jaar werkt Dr. Griet Steyaert samen met de hele ploeg van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium aan de restauratie van De Aanbidding van Lam Gods. Als één van de weinigen combineert ze die microscopische blik met een wijder zicht op de vijftiende-eeuwse Vlaamse schilderkunst, dankzij een doctoraat in de kunstgeschiedenis. 

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Museum Dr. Guislain

Wie het domein van het Museum Dr. Guislain opwandelt, voelt hoe hij uit het rumoer van de stad stapt. Niet alleen de drukte maar ook je eigen muizenissen blijven achter de ingangspoort hangen. Dat heeft alles te maken met de architectuur van de site.

Kunstenaar Peter de Cupere werkt al jaren met geuren en is zeker in Vlaanderen een echte pionier. Werd er in het begin nogal meewarig gedaan over zijn interventies, dan veroverde hij ondertussen een vaste plaats bij kunsthappenings en op grote evenementen, vooral in het buitenland. 

In het pre-digitale tijdperk gaven musea dikke boeken uit waarin hun volledige verzameling in postzegelformaat werd gereproduceerd. De uitgaven dienden voor wetenschappelijke doeleinden en elk zichzelf respecterend museum maakte op tijd en stond zo een inventaris. 

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Leen Huet Brueghel

Kunsthistorica en auteur Leen Huet zette haar tanden in het leven van Pieter Bruegel. Het werd niet zomaar een biografie maar dé biografie zoals we op de titelpagina kunnen lezen. Wat schijnbaar losjes uit de pen wordt geschud, is duidelijk de vrucht van jarenlang onderzoek, vele reizen en opzoekingen in archieven. Een meesterwerk!

 

Wie regelmatig een museum ergens in de wereld bezoekt, weet dat er zowat overal Vlaamse schilderkunst te bewonderen is. Het was nu eenmaal een topexportproduct. Maar dat er zelfs in het verre Cuba Vlaamse meesters van een hoog niveau te bewonderen zijn, blijft een verrassing. Bruno De Vos, een Cuba aficionado, maakte er een fraai boek over.

Pagina's

Abonneren op RSS - Peter Wouters