U bent hier

Jonas Bruyneel

Jonas Bruyneel

Jonas Bruyneel is auteur en cultuurjournalist. Hij werkt freelance voor Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, Eos Memo, Boeken Magazine, Oogst, Ex Situ, Filmmagie, Vertigo, De Morgen en Kwintessens. Begin 2015 debuteerde Bruyneel als auteur met de verhalenbundel 'Voorbij het licht'. Die bundel werd in 2016 bekroond met de zilveren medaille op de Prijs Letterkunde Proza (Provincie West-Vlaanderen). In 2019 kwam bij Uitgeverij Lannoo zijn historische roman 'Vijd' uit.

Niet alleen het museumbezoek heeft een deuk gekregen, ook wetenschappelijk onderzoek naar eeuwenoude objecten is niet vanzelfsprekend zonder toegang tot depots en collecties. Zonder de echte artefacten, kan je slechts terugvallen op foto’s, video’s en onderzoek uit het verleden.

Nu COVID-19 het land lamlegt en iedereen thuis moet blijven, is het in de kunsthuizen even stil. Fysiek dan toch, want de meeste musea blijven niet bij de pakken zitten en zetten alles op alles om kunstliefhebbers schoonheid en genot te bezorgen zonder het huis uit te moeten.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Guido Gezelle

Guido Gezelle (1830-1899) mag dan een tijdloze naam in de Vlaamse literatuur zijn, bij een jonger publiek heeft de priester-dichter een wat stoffige reputatie. Dat komt misschien door een prangend gebrek aan een frisse hertaling, of doordat Gezelleherdenkingen vaak nostalgisch zijn en hem oneer aandoen als vernieuwer en taaljongleur. 

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen het archief

Wie een online archief lanceert met als naam Het Archief, met twee hoofdletters, die schept hoge verwachtingen. Met Het Archief lanceert het Vlaams Instituut voor Achivering (VIAA) een plaats waar je meer dan een half miljoen audiovisuele bronnen online kan doorzoeken. 

Tijdens de Groote Oorlog waren dagbladen en tijdschriften van onschatbaar belang. Al die informatie is nu verzameld op belgianpressfromthegreatwar.be.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen trainworld.be

De NMBS bezit een indrukwekkende erfgoedcollectie. Met een treingeschiedenis van bijna twee eeuwen mag dat ook wel. Op 5 mei 1835 al opende tussen Brussel en Mechelen de eerste spoorlijn van het Europese vasteland. Sindsdien is de trein een van de voornaamste transportmiddelen in ons land gebleven.

Pagina's

Abonneren op RSS - Jonas Bruyneel