U bent hier

Duchateau Marcel

Duchateau Marcel

In elk nummer van deze vijftigste jaargang grasduinen we in de boeiende geschiedenis van een halve eeuw Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen.

 

Industriële vormgeving van Emiel Veranneman

Interieurkunst schijnt in Vlaanderen relatief weinig kunstenaars aangetrokken te hebben. Er zijn wel Horta en Henry Van de Velde maar zij waren in eerste instantie architecten. Op dit ogenblik staan er twee dergelijke figuren aan de top: Pieter De Bruyne (1931) en Emiel Veranneman (1924). 

Louis van Lint - Coupe Geologique

In de jaren 1957-1958 werden te Sint Lambrechts Woluwe, in de buurt van Brussel, omvangrijke graafwerken uitgevoerd. Een groeve van vijfentwintig à dertig meter diep werd uitgedolven in de flank van een heuvel. Het is in die omgeving dat Van Lint de stof heeft gevonden voor een reeks schilderijen waarvan de 'Coupe géologique' één der voornaamste is. 

Gust De Smet - Dorpskermis

De 'Dorpskermis' dagtekent van 1933. Gust De Smet is dan zesenvijftig. Sinds 1925 heeft hij zich in de Leiestreek gevestigd. Drie jaar later woont hij te Deurle, waar hij reeds vertoefd had, een kwart eeuw geleden. In 1933 betrekt hij het stemmig huis met atelier dat een beetje ter zijde van de straatweg Deurle-Sint-Martens-Latem gelegen is. 

Jean-Jacques de Grave - Zonnekin-geschiedenis

Het leven van Zannekin vertellen in negentien prenten is geen kinderspel ook niet wanneer men de houtsnede gebruikt als 'medium'. In het gewone 'stripverhaal' kan men de geschiedenis uitrafelen, het aantal tafereeltjes vermenigvuldigen om van het ene tot het andere topmoment over te gaan. De Grave geeft alleen de topmomenten

Abonneren op RSS - Duchateau Marcel