U bent hier

The World of Bruegel in Black and White

Unieke prenten en tekeningen van Pieter Bruegel worden in 2019 voor het eerst in België tentoongesteld door de Koninklijke Bibliotheek van België

Groot nieuws voor alle Bruegelfans! 450 jaar na het overlijden van Pieter Bruegel de Oude zal diens volledige grafische werk te zien zijn in Brussel. In het voorjaar van 2019 vindt in het Paleis van Karel van Lotharingen namelijk de tentoonstelling The World of Bruegel in Black and White plaats.

Deze tentoonstelling is een unieke kans: ze toont het volledige grafische werk (prenten en tekeningen) van Bruegel, met als insteek zijn imaginaire wereld en zijn meesterschap. U zult er nooit eerder tentoongestelde documenten kunnen bekijken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België.

 

Prenten en meestertekeningen

Het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek bezit het volledige grafische oeuvre van Pieter Bruegel de Oude. De meester was een pionier in de grafische kunsten. Naast zijn bekende geschilderde oeuvre ontwierp hij meer dan zeventig prenten die nauwgezet door vooraanstaande graveurs werden uitgevoerd. Zo kon een groot internationaal publiek al snel kennis maken met zijn originele beeldende vondsten.

 

Meesterlijke grafiek

De eigenhandige ontwerptekeningen voor de ‘luxuria’ en de ‘justitia’ zijn een hoogtepunt in de collectie en zullen de kern van de tentoonstelling vormen. Die neemt de bezoeker mee op een unieke ontdekkingstocht in de grafische beeldwereld van Bruegel. Aan de hand van Bruegels meesterlijke grafiek en andere documenten en kunstwerken van tijdgenoten ontdekt u mee het hele creatieproces.

 

Beelden tussen pot en pint

Prenten zijn het eerste visuele massamedium en Bruegel wist daar als geen ander mee om te springen. The World of Bruegel in Black and White vertelt hoe Bruegel door de prentkunst internationaal naam wist te maken. Burgers en koningen waren klant. In de tentoonstelling ervaart u bovendien hoe prenten in de tijd van Bruegel werden geconsumeerd: van een prentje aan de muur tot een pittige discussie over het beeld tussen pot en pint.

 

Zelden tentoongesteld

Daar het om zeer kwetsbare documenten gaat, kunnen ze niet permanent worden tentoongesteld. U krijgt in 2019-2020 dus een zeer zeldzame gelegenheid om het grafisch werk van de grootmeester in onze hoofdstad te bewonderen.

 

De locatie

Het 18de-eeuwse Paleis van Karel van Lotharingen wordt het unieke decor voor deze bijzondere tentoonstelling. Met een subsidie van Toerisme Vlaanderen gebeuren er een aantal infrastructurele ingrepen om het Paleis geschikt te maken voor tijdelijke tentoonstellingen zoals deze. Ook de toegankelijkheid en bezoekerscirculatie zullen verbeterd worden.

De Koninklijke Bibliotheek van België biedt haar bezoekers in de toekomst dus zowel een permanent museum als een aangepaste ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Op die manier is haar collectie voor iedereen binnen handbereik.

 

Dagelijks geopend van 11:00 – 19:00

Tickets en tarieven

Volwassenen  € 12

Kortingstarief  € 9

Gratis toegang voor ICOM-leden, kinderen t.e.m. 18 jaar en schoolgroepen.

Gratis audiogids (NL-FR-EN-DE-ES)

 

Toegang via de hoofdingang van KBR.

 

Archief Tentoonstellingen:

 

Archief OKV:

15/10/2019 tot 16/02/2020
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden