U bent hier

Wolfgang Tillmans - Today Is The First Day

Wolfgang Tillmans’ ambitie als kunstenaar is niets minder dan het vastleggen van de wereld om ons heen, of zoals hij het zelf uitdrukt: ‘beelden maken die gaan over hoe het voelt om in dit tijdperk te leven’

WIELS presenteert de eerste solotentoonstelling van Wolfgang Tillmans in België. Deze kunstenaar maakte naam over de hele wereld en werd een van de meest invloedrijke figuren van zijn generatie met zijn grensoverschrijdende benadering van fotografie als artistiek medium.

Wolfgang Tillmans’ ambitie als kunstenaar is niets minder dan het vastleggen van de wereld om ons heen, of zoals hij het zelf uitdrukt: ‘beelden maken die gaan over hoe het voelt om in dit tijdperk te leven’. Van een enorme rotonde in aanbouw in Londen neemt Tillmans ons mee naar het undergroundmilieu in Iran; een ontdekkingstocht door ons hier en nu, onze eigentijdsheid. Net als de zee, die geen begin of einde heeft, wordt het huidige ogenblik voortdurend in beroering gebracht door tegenstrijdige bewegingen – grote en kleine golven die op elkaar inslaan, onder en boven het oppervlak – die Tillmans op poëtische wijze onder onze aandacht brengt. Daarbij stelt hij de vraag: wat maakt een beeld, een ervaring of een handeling politiek? De maatschappelijke rechten die in de jaren 1960 werden verworden, worden vandaag weer ter discussie gesteld; golven van nationalisme sluiten mensen op in hun eigen gelijk; irrationele overtuigingen verdringen onze rationele blik op de wereld. Dat alles maakt Tillmans’ project relevanter en prangender dan ooit.

Deze grootschalige tentoonstelling, verspreid over twee verdiepingen, werd speciaal voor de ruimtes van WIELS ontworpen met verschillende nieuwe reeksen foto’s die nooit eerder zijn vertoond, evenals video-installaties en geluidsfragmenten.

Website Wolfgang Tillmans


01/02/2020 tot 16/08/2020