U bent hier

Wanneer de dood uit de hemel kwam

‘Wanneer de dood uit de hemel kwam’ toont de oorlogsvoering in de lucht tijdens WOI aan de hand van vele objecten.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, stond de luchtvaart in de kinderschoenen. Maar de oorlog stimuleerde de ontwikkeling ervan. Meer nog, de oorlogsvoering in de lucht speelde voor het eerst in de Europese geschiedenis een beslissende rol.

In het begin van de oorlog werden de vliegtuigen vooral ingezet voor verkenningsvluchten. Regelmatig kwamen geallieerde en Duitse piloten elkaar tegen. Het duurde dan ook niet lang vooraleer dergelijke ontmoetingen uitdraaiden op gewelddadige confrontaties. Allerhande wapens deden hun intrede in het luchtruim. De eerste bewapening aan boord bestond uit gewone handwapens. Maar al gauw werd deze vervangen door mitrailleurs. Later werden vliegtuigen omgebouwd tot echte jachtvliegtuigen en evolueerden de man-tegen-mangevechten naar grootschalige confrontaties tussen groepen vliegtuigen. De piloten die in deze gevechten meerdere keren de overwinning behaalden kregen de eretitel ‘aas’.

De modernisering van de luchtvaart betekende ook de start van de luchtbombardementen. In het begin van de oorlog gebruikten de Duitsers hiervoor de zeppelin. Die had het voordeel dat hij hoog en geruisloos kon vliegen en een zware bomlading kon vervoeren. Maar werd de zeppelin geraakt, dan kon hij in brand vliegen of zelfs exploderen. Door de komst van de bommenwerper verdween de zeppelin van het strijdtoneel.

De inzet van vliegtuigen bij bombardementen was aanvankelijk heel primitief. Vaak gooide een piloot gewoon granaten of stalen pijlen naar beneden op de troepen van de tegenstrever. Mede dankzij de verdere technische ontwikkeling van de vliegtuigen bleek het ook mogelijk om verdere strategische doelen te bereiken.

Behalve vliegtuigen werden ook waarnemingsballonnen de lucht ingelaten om een beter zicht te krijgen op bepaalde gebieden én om de positionering van vijandige troepen in kaart te brengen. 


womens nike shoes lime green soccer
30/01/2017 tot 31/12/2020
Geen archief items gevonden