U bent hier

Van Michaux tot Merckx

Een mooi overzicht van de technische evolutie van het ‘ijzeren ros’. Sportimonium put uit zijn rijke collectie affiches en wielertruien om de tentoonstelling mee aan te kleden

Van een echte fiets kunnen we pas spreken met de komst van de Michaux in de jaren 1860. Hij is nog vrij primitief maar lijkt toch al een beetje op de huidige fiets, weliswaar met pedalen op het voorwiel. Korte jaren na de Michaux maakt de hoge bi zijn intrede. Met zijn enorme voorwiel en kleine achterwiel spreekt hij wel tot de verbeelding maar hem is slechts een kort leven beschoren.  De evolutie gaat snel. Begin 1890 breekt de safety-fiets door. Met zijn bijna even grote wielen en  kettingaandrijving op het achterwiel is hij het prototype van de moderne fiets. 

De dertig fraaie fietsen die tentoongesteld worden komen uit de opmerkelijke collectie van Jan Op de Beeck. Na de aanschaf van een eerste fiets jaren geleden kreeg hij de microbe te pakken en ging hij op speurtocht om bijzondere exemplaren aan zijn collectie toe te voegen. Die is intussen uitgegroeid tot een mooi overzicht van de technische evolutie van het ‘ijzeren ros’. Sportimonium put uit zijn rijke collectie affiches en wielertruien om de tentoonstelling mee aan te kleden. 

nike lunar forever 2 mens cheap shoes sale store
01/04/2019 tot 15/09/2019
Trianondreef
19
Hofstade-Zemst
Geen archief items gevonden