U bent hier

Van Eyck - Een optische revolutie

In 2020 brengt het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) hulde aan Jan van Eyck met de tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie'. Centraal in deze tentoonstelling staan de gerestaureerde buitenluiken van 'De Aanbidding van het Lam Gods'.

Doek valt definitief over Van Eyck (De Standaard 22/04/2020)

De Gentse expo over Van Eyck verlengen of heropenen bleek niet realistisch. De komende weken worden 144.000 reserveringen terugbetaald.

In 2020 brengt het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) hulde aan Jan van Eyck (ca. 1390-1441) met de tentoonstelling 'Van Eyck. Een optische revolutie'. Wereldwijd worden er van de kunstenaar slechts een twintigtal werken bewaard. Zeer uitzonderlijk reist een substantieel aantal naar Gent. Centraal in deze tentoonstelling staan de gerestaureerde buitenluiken van 'De Aanbidding van het Lam Gods'.

Om Van Eycks optische revolutie tastbaar te maken zullen zijn schilderijen naast de werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje geplaatst worden. 'Van Eyck. Een optische revolutie' wordt zonder meer een once-in-a-lifetime ervaring tijdens het Van Eyck-themajaar in 2020 in Gent.

Van Eyck stak uit boven zijn tijdgenoten en ontketende een optische revolutie. Met zijn weergaloze techniek en observatievermogen tilde hij de olieverfschilderkunst tot ongekende hoogten en bepaalde de verdere koers van de schilderkunst. Zijn meesterwerk is 'De Aanbidding van het Lam Gods' (Sint-Baafskathedraal, Gent), een opdracht van de Gentse schepen Joos Vijd, dat hij na de dood van zijn broer Hubert van Eyck in 1432 afwerkte.

Centraal in de tentoonstelling staat de restauratie van de buitenluiken van 'De Aanbidding van het Lam Gods', uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en gestart in 2012 in het MSK. De bezoekers zullen het spectaculaire resultaat van dichtbij kunnen bewonderen van de gerestaureerde buitenluiken in directe dialoog met andere kunstwerken van Van Eyck. Dit zal leiden tot een herevaluatie van zijn kunst en de historische context waarin ze tot stand kwam.

Restauratie Lam Gods

Trailer voor Van Eyck, een optische revolutie

 

Praktisch:

De tentoonstelling is zeven dagen op zeven geopend, van 9.30 u tot 19 u en minstens eenmaal per week tot 23 u.

Om iedereen de kans te geven zo dicht mogelijk bij de meester te komen, wordt met tijdsblokken gewerkt. Je koopt een ticket voor een bezoek op een vast tijdstip. Hoe lang je blijft kiest je zelf.

Men werkt met een vroegboekactie:

  • Vóór 30 juni online: €22
  • vanaf 1 juli 2019 online: €25
  • Vanaf 1 februari 2020 in het museum: €28

De audiogids is inbegrepen in de ticketprijs.

Koop je tickets online via: www.vaneyck2020.be 

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:


01/02/2020 tot 30/04/2020