U bent hier

Stéphane Mandelbaum

Mandelbaum zette geweld op papier, en zo kwam hij zelf ook aan zijn einde.

Stéphane Mandelbaum, geboren te Brussel in 1961, maakte al vanaf zijn kindertijd op een geobsedeerde manier tekeningen, die de rode draad vormen van het verhaal dat deze monografische tentoonstelling toont. Op 25-jarige leeftijd werd hij in verdachte omstandigheden vermoord door figuren uit de onderwereld. Een van de beste specialisten van zijn repertoire vat zijn leven treffend samen: ‘Mandelbaum zette geweld op papier, en zo kwam hij zelf ook aan zijn einde.’

Het iconoclastische œuvre van Stéphane Mandelbaum valt te lezen als het dagboek van een kunstenaar, dat aan de ene kant is gecreëerd door een fictief personage, en aan de andere kant door een identiteitszoektocht dat wordt gedragen door zijn joodse afkomst.

De tekeningen van Mandelbaum vormen een denkbeeldig geheel op papier en laten veel willekeurigheid achter in het artistiek project dat gevormd werd door een kluwen van verweven lotsbestemmingen (hij was gefascineerd voor Pasoloni Bacon Rimbaud), geprojecteerde beelden (Jiddische geschriften integreerde hem) maar ook door confrontaties met de realiteit (misdaden in België). Het resultaat is een expressionistisch en ambigu werk, waarin een sterke wil om te beledigen opvalt.

Air Max 90 VT QS
14/06/2019 tot 22/09/2019