U bent hier

Spanish Still Life

Deze retrospectieve brengt voor de eerste keer de vierhonderdjarige evolutie in beeld van de Spaanse stillevens: van de eerste bodegónes uit de zeventiende eeuw, over de persoonlijke interpretaties van Velázquez en Goya tot Picasso, Dalí en Miró.

Stillevens in de schilderkunst: een weinig ambitieuze oefening in imitatio? Niet meer sinds de avant-gardekunstenaars het genre aangrepen om radicale veranderingen door te voeren in de schilderkunst. Deze retrospectieve brengt voor de eerste keer de vierhonderdjarige evolutie in beeld van de fraaiste Spaanse stillevens: van de eerste bodegónes uit de zeventiende eeuw, over de persoonlijke interpretaties van Velázquez en Goya tot de vormexperimenten van PicassoDalí en Miró en het recente werk van hedendaagse Spaanse kunstenaars.

Het Spaanse stilleven neemt een unieke plaats in binnen de Europese context, met een onmiskenbare verwantschap met Vlaamse en Italiaanse modellen, maar een resoluut eigen beeldtaal, ontwikkelt door Sanchez Cotán en zijn tijdgenoten. Het genre kent een ongeziene vlucht in de late barok om  in de twintigste eeuw plots een echt strijdperk voor de kunsten te worden. De avant-garde vindt in het stilleven namelijk een uniek middel voor een nieuw experiment: het kubisme.

Zoom Kobe XIII ZK13
23/02/2018 tot 27/05/2018