U bent hier

SMUK - Decoratie in de mode: een show off

Deze tijdreis doorheen de wereld van opsmuk en versiering ontrafelt het technische aspect, het socio-economische verhaal en de visuele en esthetische waarde van de creaties.

Het verhaal van SMUK start in de achttiende eeuw: hét hoogtepunt van het gedecoreerde kledingstuk én het moment waarop zelfs de heren zichzelf rijkelijk uitdossen met geborduurde jassen en vesten.  De rococo is ook de tijd waarin de ambachten als le brodeur, le plumassier, le rubannier helemaal doorbreken en beschreven worden door Diderot en d’Alembert in hun Encyclopédie. De industriële revolutie in de negentiende eeuw brengt alles in een stroomversnelling. De verschillende exclusieve technieken krijgen een machinale variant.  
 
Aan de andere kant van het spectrum belicht de expo de meest experimentele technieken van de laatste jaren zoals lasercutting en 3D-printing. Deze tijdreis doorheen de wereld van opsmuk en versiering ontrafelt het technische aspect, het socio-economische verhaal en de visuele en esthetische waarde van de creaties. Modehuizen zoals Patou, Lanvin, Dolce & Gabbana, Gucci, Dior, Balmain, Ann Demeulemeester, Iris van Herpen en Alexander McQueen stelen de show in Modemuseum Hasselt.
 
SMUK is niet alleen een visuele streling voor het oog. De tentoonstelling laat de bezoeker op een unieke wijze kennismaken met de evolutie en de verschillende decoratietechnieken. 


Air Max
12/10/2019 tot 30/08/2020
Geen archief items gevonden