U bent hier

Sanguine - Bloedrood (Antwerpen Barok 2018 - Rubens inspireert)

In de tentoonstelling ‘Sanguine | Bloedrood’ gaan barokmeesters de confrontatie aan met hedendaagse topkunstenaars.

Tijdens het festival ‘Antwerpen Barok 2018’ staan de schijnwerpers op Rubens. Hij is één van de invloedrijkste kunstenaars ooit en de beroemdste inwoner van Antwerpen. Vanaf 1 juni 2018 ontdekt u op tal van plaatsen een gedurfd en overdadig programma waarin oude en nieuwe barok clashen en borrelen. Alles is geïnspireerd door Rubens en zijn barokke vormentaal.

Voor 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' plaatst het M HKA, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, de geest van de barokmeesters tegenover de visie van hedendaagse topkunstenaars. Curator Luc Tuymans overweldigt de bezoeker door sleutelwerken uit de barok van ondere andere Georges de La Tour, Francisco de Zurbaran en Francisco Goya in dialoog te plaatsen met werk van klassieke hedendaagse meesters, zoals On Kawara, Chuck Close en Edward Kienholz, aangevuld met nieuw werk van hedendaagse sterren zoals Zhang Enli, Takashi Murakami en Danh Vō.

Het sleutelwerk uit de tentoonstelling is Five Car Stud, een recent opgedoken meesterwerk van Edward en Nancy Kienholz dat het koppel maakte voor de legendarische documenta 5 van Harald Szeemann in 1972. In een unieke en eenmalige presentatie wordt het werk getoond: in een koepeltent op de Gedempte Zuiderdokken, teruggekatapulteerd in het leven. De grote sculpturale installatie toont de executie-achtige castratie van een jonge Afro-Amerikaan in het Zuiden van de VS als represaille voor vermeende seksuele betrekkingen met een blank meisje. Five Car Stud dompelt de bezoeker onder in een nachtmerrie van extreem geweld. Na meer dan veertig jaar heeft het werk nog niets van zijn expressieve kracht, krachtige symboliek en urgentie verloren.

‘Sanguine | Bloedrood’ is een visueel weelderige en uitdagende tentoonstelling die dramatische barokwerken binnenbrengt in de experimentele ruimten van de hedendaagse kunst.

Download de PDF Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque

Air Jordan 1
01/06/2018 tot 16/09/2018