U bent hier

PRINT en PAINT - 350 jaar bloemen op katoen

Na een lange restauratie worden de kamers in het kasteel opnieuw helemaal aangekleed met bedrukte en beschilderde stoffen, zowel uit India als uit Europa.

Door de omstandigheden is de tentoonstelling uitgesteld tot volgend jaar (13 mei tot 10 oktober). 

Na een lange restauratie worden de kamers in het kasteel opnieuw helemaal aangekleed met bedrukte en beschilderde stoffen, zowel uit India als uit Europa. De oudste stukken dateren uit het midden van de 17de eeuw en de jongste werden pas in 1967 geplaatst. Samen vormen ze een unieke collectie: in geen enkel ander kasteel sieren zoveel katoenen bespanningen de muren.

Tijdens PRINT&PAINT kan je de verzameling voor het eerst komen bewonderen. Het verhaal van de restauratie en de ontstaansgeschiedenis wordt verteld: van het productieproces en de technieken tot de motieven en de kleuren. Daarvoor werden tientallen bruiklenen uit de collectie van het MoMu (Antwerpen) en enkele pareltjes uit adellijke privécollecties ontleend. De katoenen stoffen werden immers niet alleen gebruikt om muren te decoreren, maar ook om kleding te maken of meubels te bekleden.

Net als in de vorige tentoonstellingen wordt het historische verhaal gecombineerd en geconfronteerd met werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. De Peruviaans-Amerikaanse kunstenares Cecilia Paredes ging aan de slag met het 19de-eeuws motief met vogels en bloemen dat ooit de kamer van de hertog sierde. Haar werk is het campagnebeeld van PRINT&PAINT en is in de tentoonstelling te zien naast werk van Les Monseigneurs (BE), Bruno Cattani (IT), Pablo Piatti (AR), Kristine Fornes (NO), Alice Pilastre (FR), Isabel Devos (BE), Camille Dufour (BE), Aiko Tezuka (JP), Clothilde Gosset (FR), Emilie Faïf (FR), Dirk van Saene (BE), Dries Van Noten (BE) en Markus Akesson (SE).

 

Open voor individuele bezoekers op zon- en feestdagen van 13 tot 18 uur.

Groepsbezoeken zijn mogelijk op weekdagen. Reserveren kan via info@kasteeldursel.be


13/05/2021 tot 10/10/2021
Wolfgang d’Urselstraat
9
Hingene