U bent hier

Pierre Lahaut - De jaren 60

Een veertigtal schilderwerken tonen de overgang van Pierre Lahaut naar het non-figuratieve en lyrische als reactie op de geometrische overheersing.

Focustentoonstelling - Digital Experience

Het oeuvre van Pierre Lahaut (1931-2013) blijft een bevoorrecht getuige van de evolutie van de kunststromingen in België tijdens de tweede helft van de 20e eeuw. Het past binnen verschillende opeenvolgende tendensen zoals het symbolisme, het minimalisme, de nieuwe subjectiviteit, of nog de geometrisering.

Pierre Lahaut, tweemaal laureaat voor de prijs Jonge Belgische Schilderkunst, staat ook bekend als lid van de groep Jeunes Figuratifs Belges en als medeoprichter van de groep Axe 59. De kunstenaar was tevens een erkend en gedreven docent in de academische wereld. Hij gaf 17 jaar lang les aan Ter Kameren (ENSAV) waar hij het Atelier de dessin et de stimulation graphique oprichtte.

Een veertigtal werken die een keerpunt voor Lahaut symboliseren: de jaren 60. Deze selectie toont de overgang van Pierre Lahaut naar het non-figuratieve en lyrische als reactie op de geometrische overheersing. In 1967 werden dezelfde schilderijen en aquarellen tentoongesteld in het Paleis voor Schone Kunsten. 50 jaar later nodigen de KMSKB u uit om deze werken te herontdekken, verrijkt met een nieuw technologische inbreng: de Digital Experience.

Om deze ervaring uit te diepen, biedt de multimediale cilinder via extra inhoud – touchscreen, video’s, foto’s, archieven, projecties in hoge resolutie … - een volledig overzicht van het leven en het oeuvre van Pierre Lahaut.

Het project sluit aan bij de wens van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België om de publiekservaring binnen het museum continu te vernieuwen. De multimediale cilinder staat voor minimum drie jaar in het midden van de ruimte. Hiermee zal elke nieuwe selectie van de collectie moderne en hedendaagse kunst op een digitale manier aangevuld en verfijnd worden.

10/03/2017 tot 02/07/2017
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden