U bent hier

Paul Delvaux - De man die van treinen hield

Paul Delvaux (1897-1994) schilderde een meesterlijk oeuvre bijeen, met de wereld van de spoorwegen als inspiratiebron. Neem een duik in zijn poëtisch en tegelijkertijd mysterieus universum.

Ultieme verlenging tot 11 oktober 2020.

Paul Delvaux (1897-1994) schilderde een meesterlijk oeuvre bijeen, met de wereld van de spoorwegen als inspiratiebron. Naar aanleiding van zijn 25-jarig overlijden nodigt Train World je uit om een duik te nemen in zijn poëtisch, en tegelijkertijd mysterieus universum.

Zijn surrealistische werken gaan moeiteloos op in de adembenemende setting van Train World. Als vanzelf ontstaat een boeiende dialoog tussen de Paul Delvaux’ werken en het museum. Deze expo is hét uitgelezen moment om de artistieke evolutie van deze spoorwegliefhebber te ontdekken in een magische setting.

De tentoonstelling weerspiegelt de evolutie die de schilder doormaakte: van tekeningen, aquarellen en schilderijen uit de jaren 1920 tot monumentale werken uit de jaren 1950-1970. De opstelling van persoonlijke spullen van de artiest zijn niet enkel verrassend, ze benadrukken zijn liefde voor het spoor.

Een unieke expo

Voor deze tentoonstelling werkt Train World samen met het Paul Delvaux Museum (Sint-Idesbald). Naast hun eigen collectie werden bruiklenen bekomen uit internationale musea, maar ook uit privécollecties. Deze laatste zijn voor het brede publiek zelden toegankelijk. De expo biedt je de kans om Paul Delvaux’ topwerken te bewonderen zoals La gare forestière (1960), net als de schilderijen met vrouwen in een spoorweglandschap L’âge de fer (1951), Le voyage légendaire (1974) en Le Tunnel (1978).

Naast doeken, aquarellen en tekeningen is er filmmateriaal en kan je treinmaquettes bewonderen die Paul Delvaux liet maken. Aan de hand van persoonlijke objecten reconstrueert de expo een deel van zijn atelier. Dit geeft een unieke inkijk op zijn dagelijkse werkomgeving.

 

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:


Air Jordan
22/10/2019 tot 11/10/2020
Prinses Elisabethplein
5
Schaarbeek