U bent hier

Panamarenko in 80 jaar rond de wereld

Het M HKA eert Panamarenko met een project dat vanuit drie verrassende invalshoeken het rijke oeuvre van deze referentiekunstenaar belicht

Op 14 december 2019 overleed Panamarenko, kunstenaar, uitvinder, technicus, wiskundige, filosoof en visionair. 2020 moest een jubilieumjaar worden naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag, maar dit jaar wordt een hommagejaar.

In de iconische ronde zaal van het museum zijn enkele sleutelwerken van Panamarenko virtueel te beleven dankzij een virtual reality ontworpen door Stefan Fostier, en ingevuld door Panamarenko’s weduwe Eveline Hoorens.

In dezelfde zaal presenteert het M HKA vanuit zijn rijk archief een tijdlijn met 80 jaar Panamarenko in uniek beeldmateriaal en documenten, met bijzondere aandacht voor de vele plaatsen die de kunstenaar bezocht of voor hem een belangrijke betekenis hadden, zoals het atelierhuis in de Biekorfstraat, de Furkapas in Zwitserland, en de woning in Borgfeld.

Panamarenko maakte ook bijzondere objecten die in zijn eigen leefwereld bleven, zoals de sterrenzoeker voor de Furkapas en de Biekorfstraat, een ‘tankje’ en een ‘pedalo voor op het water’ in Borgfeld. Deze nog nooit eerder getoonde werken worden eenmalig publiek getoond in het museum, samen met de topstukken Zwitserse Fiets en Prova Car die deel uitmaken van de M HKA-collectie.

09/05/2020 tot 30/08/2020