U bent hier

Ondergronds in de stad

Hoe de stad er boven de grond uitziet, zien we elke dag wanneer we er wandelen, fietsen of rijden. Maar wat gebeurt er onder je voeten? Ontdek laag per laag de wondere wereld onder de huizen en straten.

Hoe de stad er boven de grond uitziet, zien we elke dag wanneer we er wandelen, fietsen of rijden. Maar wat gebeurt er onder je voeten? Ontdek laag per laag de wondere wereld onder de huizen en straten. Van archeologische vondsten, kilometers buizen en kabels tot tunnels en parkeergarages. Je kan zelfs energie uit de grond halen of onder de grond wonen! 

De aarde is opgebouwd uit vele lagen die miljarden jaren oud zijn. Alleen in het bovenste laagje van de aardkorst is het ecosysteem aan het werk. In die natuurlijke bodem vol leven van planten en dieren, is ook de mens actief. Hij woelt en graaft er om allerlei redenen … en hij bouwt er steden op. Steden die even druk zijn onder- als bovengronds.

Hoe hoger de gebouwen, hoe dieper de fundamenten. Riolen, afval, opslagplaatsen en parkeergarages? Ingraven! Via tunnels verplaatsen we ons snel en ongehinderd. Kilometers kabels en buizen voorzien de stad van water, energie en data. Dankzij ondergrondse infrastructuren blijft de stad bovengronds leefbaar.

De ondergrond is ook de plek waar we onze dierbaarste schatten aan toevertrouwen, waarin we ons verschuilen en onze doden begraven. Verdiep je in de wonderlijke stad onder de stad.

Studio ORKA richt in deze expo de hoofdlamp op dieren die op -1 onder de stad leven … Raakt de ondergrond té vol? Wat vinden de dieren er van?

 

Praktisch: 

Omdat er voorlopig nog geen gegidste rondleidingen mogelijk zijn, of toch niet zoals anders, namelijk in groep en ook samen met niet-bubbel-genoten... deze audio-rondleiding van ervaren gids Miguel De Clercq door de expo 'Ondergronds in de stad'. Speciaal voor wie een woordje uitleg wel weet te waarderen!  

Te beluisteren op eigen smartphone, met eigen oortjes of koptelefoon. 

 


FASHION NEWS
22/11/2019 tot 22/09/2020