U bent hier

Moderniteit à la belge

In het eerste luik van Moderniteit à la belge komen kunstenaars voor die de maatschappij wilden beïnvloeden: Wiertz, Rops, Ensor, Khnopff...Het tweede luik stelt de vraag bestaat er wel zoiets als een Belgische moderniteit?

De tentoonstelling Moderniteit à la belge illustreert meer dan een eeuw Belgische kunst aan de hand van schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken uit de collectie Moderne Kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en enkele uitgenodigde sleutelwerken.

Moderniteit staat vooral voor het enthousiasme van een periode die ver buiten de kunstgrenzen reikt. De moderniteit ingeleid door Baudelaire aan het einde van de 19deeeuw, belichaamt een ideaal dat technologische en intellectuele evolutie verenigt. Ze lag echter ook aan de basis van vele discussies, met concepten zoals antimoderniteit en postmoderniteit als gevolg. 

Welke plaats neemt de kunst in dit debat? In het eerste luik van Moderniteit à la belge komen kunstenaars voor die de maatschappij wilden beïnvloeden: Wiertz, Rops, Ensor, Khnopff, Wouters, Vantongerloo, Servranckx, Magritte, Delvaux, Permeke, Van den Bergh, Alechinsky, Dotremont, Broodthaers en ook Tuymans.  Samen vertegenwoordigen zij, in deze schets van een Museum voor Moderne Kunst, de zogenaamde zin voor moderniteit en stellen de autoritaire avant-garde tevens in vraag.

Het tweede luik van de tentoonstelling voegt een specifiek Belgisch dimensie toe aan deze culturele moderniteit. Bestaat er wel zoiets als een Belgische moderniteit? 

14/10/2016 tot 22/01/2017
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden