U bent hier

Micro, Bubble & Popular Cars

Deze kleine economische auto's werden voornamelijk in de jaren '50 en '60 in Europa geproduceerd. De meesten waren driewielers.

“Bubble cars of Microcars” zijn kleine economische auto’s, die vooral in de jaren ’50 en ’60 in Europa geproduceerd werden. De Messerschmidt Kabinenroller KR200 of een koepelvormig autootje op wielen ligt aan de basis van deze benaming. Letterlijk vertaald betekent bubble lucht- of zeepbel en verwijst ook naar de vormgeving van enkele van deze autootjes. Omwille van de eerste petroleumcrisis in 1956 steeg de vraag naar voertuigen met kleine cilinderinhouden en dus een laag verbruik. De meesten waren driewielers, waardoor zij ook in aanmerking kwamen voor lagere taksen en verzekeringspremies.

De introductie van de Austin Mini in 1959 luidde de ondergang van de “bubble cars” in. Plaats voor vier volwassenen, geschikt voor langere afstanden, m.a.w. vervoer tegen een lage kostprijs. De eerste microcar kwam ook uit Engeland, de Austin 7 uit 1922.

De Mini kreeg zijn plaats tussen de “popular cars”, waartoe ook de Volkswagen Kever, Citroën 2 PK Fiat 500 e.a. behoren. Ook in Japan waren kleine autootjes populair. Mooie voorbeelden uit de jaren ’60 zijn de Subaru 360 en Honda 600.

SuperStar Boost SB Shoes
29/10/2016 tot 11/12/2016
Jubelpark
11
Brussel
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden